Bitpanda

A bécsi székhelyű Bitpanda cryptotőzsde és pénztárca a biztonság, megbízhatóság és kényelem szempontjából az egyik legjobb megoldásnak bizonyult.

Ha valaki most ismerkedik a crypto világával, annak kiváló megoldás lehet a bitpanda, mert az alap verziója felhasználóbarát, kevés helyet hagy félreértéseknek, és teljesen biztonságos.

Ugyanakkor, ha valaki már inkább crypto kereskedelemre, tőzsdézésre szerenté használni, annak ott a bitpanda pro, ami szintén kifinomult és szinte minden igényt kielégít.

Bevezetés

Ha szeretnénk cryptot használni, legyen szó befektetésről, vásárlásról vagy kereskedésről, nem mindegy, hogy milyen platformon keresztül tesszük mindezt. A különböző cryptotőzsdéknek mind megvan a maga előnye és hátránya, mi egy olyan megoldást kerestünk, ami Magyarországról gyorsan, kényelmesen és biztonságosan használható.

A Bitpanda ezeket a kritériumokat egyértelműen teljesíti, mindezeken túl pedig egy olyan platform, amely elkötelezetten fejleszti saját eszközeit, és az elsőrendű felhasználói élmény mellett a biztonság és az ügyfélszolgálat is kimagaslóan teljesít.

Szemmel látható az is, hogy mennyit fejlődött az utóbbi pár évben az egész termékkínálat is, világosan látszik, hogy rendben van a cég, van egy jól körülírható víziójuk arról, hogy merre tart a crypto.

 1. Regisztráció
 2. Crypto vásárlás, küldés
 3. Pénztárcák
 4. Árak
 5. Kivét
 6. Nemesfémek, indexek
 7. Összegzés

Regisztráció

A Bitpandánál a teljes regisztrációról nem mondhatjuk, hogy másodpercek kérdése lenne. Természetesen megértjük, hiszen ha az ő platformjukat használjuk elsődleges crypto pénztárca funkcióval, akkor el is várjuk, hogy a biztonság és a pontos adategyeztetés legyen a prioritási lista első helyén.

A lépések ettől függetlenül egyszerűek. A honlapon a felső menüsor jobb szélén a Get Started gombra kattintva megkapjuk a regisztrációs űrlapot, ahol megadjuk az alap adatainkat, elfogadjuk a feltételeket, majd a Create Account gombbal véglegesítjük a folyamatot.

Ezután marad az e-mail címről történő megerősítés, majd a verifikációs folyamat.

Nem árt, ha már van egy megbízható 2FA hitelesítő applikációnk, mint például a Google Authenticator, mert enélkül sok funkciót nem tudunk elérni. Arról nem is beszélve, hogy más platformokon is egyre jobban terjed ez a hitelesítési módszer, tehát ha még nincs ilyenünk, akkor hajrá.

Miután a Bitpanda feldolgozta az összes adatunk, hitelesítések, verifikáció megvan, láthatjuk is a fiókunkban, hogy minden stimmel:

Így ha a fiókunk teljesen hitelesítve van, kezdhetjük használni a pandát.


Crypto vásárlás, küldés

A Bitpanda platformon a crypto vásárlása egyszerű és gyors. A fenti menüsor jobb oldalán találhatjuk a legfontosabb gombokat: Trade | Deposit | Send, vagyis vásárlás, feltöltés és küldés.

Feltöltés

 1. Első lépésként fel kell töltenünk a vásárlásra szánt összeget a Bitpanda FIAT pénztárcái közül az egyikbe. A felső menüsorban a Deposit gombra kattintva tudjuk elérni a funkciót, amivel kiválaszthatjuk, hogy az USD, EUR, CHF, GBP vagy TRY pénznemes tárcát szeretnénk használni.

Ha van mondjuk EUR vagy USD alapú számlánk, akkor jól jöhet az annak megfelelő pénznemet választani. Az egyszerűség kedvéért az USD-t használjuk.

2. Ha ez megvan, kiválasztjuk a fizetési eszközt, ez Magyarországon valószínűleg MasterCard lesz, tekintve, hogy a VISA kivonult hazánkból, a Skrill pedig nem eléggé elterjedt.

A MasterCard lesz tehát a fizetési eszköz, ennek a tranzakciónak a fedolgozása 1,5% kezelési költséget fog maga után vonni.

3. Miután megvan a fizetési eszköz, megadjuk a feltölteni kívánt összeget, ez a szám lehet tetszőleges, de minimum $25 és maximum $3.000 közti érték kell, hogy legyen.

Kiválasztunk mondjuk $500-t feltöltésnek, és az összegző ablakban látjuk is, hogy mennyibe fog kerülni a feltöltés, milyen kondíciók mellett:

Ha ezzel is megvagyunk, zöldre váltjuk mindkét kondíciós pontot, és megerősítjük a vásárlást. Nagyjából 3 perc alatt át is fut a rendszeren a feltöltés, és megjelenik a FIAT pénztárcánkban az összeg.

Vásárlás

Ha a feltöltéssel már megvagyunk, a pénztárcánkban rendben látjuk a pénzünket, akkor tuduk FIAT pénzről cryptora váltani. Ennek a menete is rendkívül egyszerű. A Trade gombra kattintva kiválasztjuk a Buy opciót, majd megjelöljük, hogy melyik cryptoból szeretnénk mennyit vásárolni.

Küldés

A harmadik kategória, amit gyakran használhatunk, az a Küldés. Ez tulajdonképpen nem jelent mást, mint a crypto pénztárcáinkban található összegből megadott címre tudunk küldeni tetszőleges mennyiséget.

Ehhez a Send gombra kell kattintanunk, és már látjuk is, hogy melyik crypto pénztárcában van tartalom.

Ezek közül kiválasztjuk a megfelelőt, megadjuk a címzett címét, majd az összeget, és megerősítjük a tranzakciót.


Pénztárcák

A fenti menüsőr bal oldalán található a másik fontos hármas: Dashboard | Wallets | Prices

Ezek közül a Wallets menüpontra kattintva jutunk el a pénztárca funkcióhoz, ahol szűrhetünk külön FIAT pénzre, cryptora, nemesfémekre vagy indexekre (utóbbi kettőről bővebben itt).

A Bitpandán az összes támogatott cryptopénzre nyithatunk tárcát, ez jelenleg 48 különböző cryptot jelent. Valószínűleg nem használnánk mindet, viszont a kedvenc cryptonkhoz ha szetetnénk többet rendelni, gond nélkül megtehetjük.

Kényelmi funkció, hogy adhatunk könnyen megjegyezhető nevet is a tárcáknak, így ha mondjuk Bitcoinból fenntartunk egyet kereskedésre, egy másikat pedig megtakarításra, nem lesz nehéz megkülönböztetni őket egymástól.

Egy gombnyomással el is tudjuk rejteni azokat a tárcákat, amelyek üresek (Hide empty wallets), így csak azok fognak megjelenni a listában, amelynek tartalma is van. Szuper!


Árak

Egy rendkívül fontos tényező a cryptotőzsdék kiválasztásánál az árazás. Nem mindegy, hogy milyen kondíciók mellett tudjuk eljuttatni a FIAT pénzt a váltóhoz, és ott milyen rátával tudjuk átváltani cryptora. A Bitpanda ebből a szempontból viszonylag jól vizsgázik, de nézzük a részleteket.

A FIAT-crypto váltásnál 3 tényező befolyásolja a költségek végösszegét:

 1. Banki költségek küldő oldalon
 2. Feltöltés során a felszámolt kezelési költség
 3. Árfolyamkülönbözet vásárlási és eladási értékeknél

Banki költségek küldő oldalon, vagyis még mielőtt a Bitpandához érkezne a pénzünk

Amikor FIAT pénzt váltunk cryptora, jó pár lépés van, ahol különböző jutalékokat, díjakat kell fizetnünk a tranzakciót lebonyolító félnek. Kezdve onnan, hogy ha forint alapú bankszámláról fizetjük be USD-ben vagy EUR-ban a feltölteni kívánt összeget, a banki váltás során rögtön elveszítünk kb. 1,9%-ot az MNB középárfolyamhoz képest.

Persze ha van nem hagyományos banki megoldásunk a kellemetlen helyzetre, mint a Revolut vagy a TransferWise, akkor rögtön nem annyira fájdalmas a művelet.

Ha nincs, akkor úgy tudjuk enyhíteni ezt a költséget, hogy hitelkártyát használunk, amire jó esetben van 1%-os cashback, vagyis pénzvisszatérítési opciónk, így a teljes árfolyamveszteség végül csak 0,9%. Még így is sok.

A legjobb kombináció, ha a Revolut vagy TransferWise számlánkat cashback opcióval ellátott hitelkártyával töltjük fel, így 1%-ot visszakapunk a bankunktól, a váltási ráta pedig 0,6% környékén megáll, így végül még pozitívra is billenhet a feltöltési mérleg nyelve.

Feltöltés során a felszámolt kezelési költség

A költségek másik fele már a Bitpandánál jelentkezik, kezdve ott, hogy a mastercardos feltöltésekért 1,5% kezelési költséget számol fel. Lehetne trükközni az ingyenesen feldolgozott SEPA utalással, de az kényelmetlen, és a küldésnek banki oldalon van költségvonzata, tehát legfeljebb spórolni tudunk valamennyit.

Árfolyamkülönbözet vásárlási és eladási értékeknél

Csak úgy, mint amikor devizát váltunk, van egy vételi, egy eladási, és egy középárfolyam. A kérdés az, hogy melyik cryptotőzsde mekkora árréssel dolgozik a középárfolyamhoz képest, amikor veszünk vagy eladunk cryptot?

A Bitpanda esetében a százalékok eladásnál 1,72%, vételnél 1,9% a Coindesken jegyzett középárfolyamhoz viszonyítva. Mintha csak egy hagyományos banknál váltanánk devizát.

Ugyanakkor, ez azt is jelenti, hogy a teljes árrés az oda-vissza váltásnál 3,6%.

Példák:

Ha a legalapvetőbb modellt nézzük, ahol nem használunk neobankot, cashbacket, hanem egy egyszerű, hagyományos, forintos bankszámlát terhelünk be sima betéti kártya segítségével, akkor a teljes költségmutató így néz ki:

Költség típusaKöltség %$ 500
Feltöltés HUF számláról USD tárcába:-1,9%$ 491
Kezelési költség Bitpanda oldalon-1,5%$ 483
BTC árfolyamkülönbözet:-1,9%$ 474
-5,2%$ 474
BTC vásárlásra példa, $ 500-nak megfelelő HUF feltöltésével

Kivét

Az egyik legjobb funkciója a Bitpandának, hogy a tárcák tartalmát könnyen kivehetjük, vagyis saját bankszámlánkra utalhatjuk. Mindehhez csak annyi kell, hogy valamelyik FIAT tárcába konvertáljuk át, amit szeretnénk, és ha az összeg eléri a $25-t, akkor indíthatjuk a kivétet.


Nemesfémek, indexek

A Bitpanda egy másik funkciója, hogy kereskedhetünk nemesfémekkel és cryptoindexekkel is. Habár ez nem tartozik feltétlenül abba a kategóriába, amit szívesen boncolunk, tesztelünk, tekintve, hogy ezek inkább hosszútávú befeketetésként szolgálhatnak haszonnal, és nem tartoznak szorosan azokhoz az eszközökhöz, amikre általában a Bitpandát használni szoktuk.

Ettől függetlenül, ha bármikor úgy érezzük, hogy aranyba, ezüstbe, vagy más nemesfémekbe konvertálnánk a pl. a Bitcoinjainkat, megtehetjük könnyedén a platformon keresztül.

Továbbá, ha a cryptopénzeket inkább befektetési céllal vesszük, és nem akarunk bajlódni azzal, hogy a sok crypto közül kiválasszuk azt, aminek az árfolyama a későbbiekben meg fog ugrani, akkor elégendő egyszerűen egy crypto-indexbe fektetni az összeget, várni.


Összegzés

A Bitpanda az eddig leggyorsabbnak, legkényelmesebbnek, és legmegbízhatóbb platformnak bizonyult. Habár az árazáson még lehetne javítani, de kompenzál a sok előny, amit a panda használatával kapunk.

Látjuk azt is, hogy mennyire komolyan veszik a crypto szférát, nem kell attól tartanunk, hogy a közeljövőben esetleg megszűnne a vállalat.

Kimagasló teljesítményt nyújt ezeken felül az ügyfélszolgálat, gyorsan reagálnak és megoldják a problémát, ha úgy adódik.

4 thoughts on “Bitpanda”

Leave a Comment