Coinbase

A Coinbase a világ egyik legnépszerűbb cryptotőzsdéje és tárcája, ahol a FIAT pénzt át tudjuk váltani cryptora. Biztonságos és átlátható, a gyakori promóciók és kényelmi megoldások pedig kiemelik a versenytársak közül.

Akinek számít az egyszerűség, a biztonság, és a tény, hogy a Coinbase a világ második legnagyobb cryptotőzsdéje, annak tökéletes választás lehet.

Bevezető

A Coinbase-t talán nem is kell bemutatni azoknak, akik már olvastak cryptoval kapcsolatos híreket az elmúlt pár évben, hiszen a világ második legnagyobb crypto-tőzsdéjéről van szó, rögtön a Binance után ők vezetik a lebonyolított forgalom alapján összeállított listát.

Az alapítók közül az egyik az AirBNB egykori mérnöke (2011), a másik pedig egy bróker a Goldman Sachs-től (2012), ez egy elég ütős kombináció FinTech startup szempontból. Gyakran álltak a figyelem középpontjában, hiszen a nyugati crypto forgalmat többnyire ezen a tőzsdén keresztül bonyolították le a felhasználók, hiszen az elsők közt szolgált a Coinbase FIAT-crypto konvertálási megoldással.

A teljes háttérről és paraméterekről ezt a cikket ajánljuk olvasnivalónak.

  1. Regisztráció
  2. Crypto vásárlás, küldés
  3. Pénztárcák
  4. Árak
  5. Coinbase bankkártya
  6. Oktatás, promóciók
  7. Kivét
  8. Összegzés

Regisztráció

A Coinbase-en a regisztráció egyszerűnek mondható. Szokásos adatok megadása után viszont még fel kell tölteni valamilyen hivatalos dokumentumot, legyen az közüzemi számla, vagy más, ami bizonyítja, hogy a személyes adatainkra és a lakhelyünkre vonatkozó adatok, amiket megadtunk, helyesek.

Ennek a feldolgozása eltarthat egy ideig, viszont megnyugtató a tudat, hogy a Coinbase komolyan veszi azokat az alapvető működési feltételeket, amelyek az ügyfélátvilágításra vonatkoznak. A törvényi előírásoknak minden szempontból megfelelnek, így teljesen legitim módon üzemeltetik a szolgáltatásaikat.

Ha megvagyunk a kötelező körökkel, kapunk egy e-mailt, hogy validálva lett a fiókunk, indulhat a crypto-kereskedés!


Crypto vásárlás, küldés

A crypto vásárlás a Coinbase-en nem volt zökkenőmentes, ugyanis a bankom biztonsági szolgálata megtagadta a tranzakció végrehajtását, amikor a MasterCard hitelkártyával szerettem volna venni egy kis Bitcoint. Külön procedúra volt whitelistbe tetetni a banknál, hogy legközelebb ilyen ne fordulhasson elő.

Na de, gondoltam én, nem véletlen van nekem neobank megoldásom minden hasonló, hagyományos banki nyűgös helyzetre! Elő is rántottam a Revolutot, gondolva, hogy majd azon keresztül a virtuális kártyával megveszem azt a cryptot, amit a sima bankos hitelkártyámmal nem sikerült. Itt jött a meglepetés – Revolut kártyát nem fogad el a Coinbase! Hoppá…

Sebaj, van nekem bankkártyám a TransferWise-tól is. Azt már sikeresen elfogadta a Coinbase, viszont a meglepetés ott inkább a debit kártyákra vonatkozó árazásnál volt, erről részletesebben az Árak résznél írunk. Miután ez a két kellemetlen meglepetés kellően elgondolkodtatott a Coinbase működését illetően, más megoldást kerestünk: ott az átutalás!

Erre korábban nem is nagyon gondoltunk, hiszen SEPA utalást indítani sosem volt villámgyors és olcsó művelet, mire küldő oldalról eljut befogadó oldalig és jóváírásra kerül az összeg, már teljesen más árfolyamon mozog a vásárolni kívánt crypto. Viszont, itt jött képbe a neobanking!

A Revolut és a TransferWise ugyanis azonnali jelleggel teljesíti az utalásokat. Próbának a Revolutot választottuk, és az eredmény elégedett mosolyt csalt az arcunkra.

Miután a Revolutot, mint küldő bankot regisztráltuk a Coinbase-en, már ki is választhatjuk az átutalást, mint fizetési opciót a fizetésnél. Miután ez megvan, beírjuk az átutalni kívánt összeget, a Revolutban pedig szintén rögzítjuk a fogadó oldali adatokat, az utalási referenciával (ez a legfontosabb):

Az egész folyamat megvolt pár percen belül, és itt mutatta meg az erejét a neobank. A Revolut ugyanis azonnal teljesítette az utalást, fogadó oldalon pedig pár perc múlva jóvá is lett írva a beérkező összeg. A legjobb, hogy ez az egész művelet ingyen volt. Arra kell csak figyelni, hogy egy napon belül összesen 3 ilyen utalást fogad a Coinbase.

Onnantól, hogy feltöltöttünk egy adott összeget FIAT pénz formájában a fiókunkba, indulhat a váltás cryptora.

A felső menüsorban a Trade gombra kattintva jutunk el a váltási ablakhoz:

Egyszerűen csak kijelöljük az EUR tárcánkat fizetési forrásként, ellenőrizzük a megrendelőlapon az adatokat, megerősítjük a váltást, és kész is vagyunk.

A váltási tranzakció egy percen belül végbe is megy, és látjuk a pénztárcák közt, hogy már a kívánt cryptoba lett átforgatva a megadott összeg.


Pénztárcák

A pénztárca szolgáltatást a Bitpandánál szeretjük a legjobban, de a Coinbase-nek is van saját elképzelése, hogy miként kezelje a tárcákat.

Minden cryptohoz nyithatunk saját tárcát, és mindegyikhez tartozik egy úgynevezett Vault, vagyis páncélszekrény. Ez egy hosszútávú crypto tárolásra tervezett tárca, aminél a tranzakciók 48 óra elteltével élesednek.

Abban az esetben, ha valaki hosszútávú befektetésként tekint mondjuk a Bitcoinra, akkor annak érdemes ide tenni a cryptoját, mert a fokozott biztonság (2 különböző e-mail megadása, időzár) nagyobb biztonságérzetet adhat.

Ugyanakkor, ha valaki gyakran váltogat, pénzek közt, és inkább az azonnali tranzakciók és sebesség a fontosabb, annak ott a sima tárca.

Külön hasznos funkció, hogy az egyes cryptokhoz tartozó híreket is listázza a Coinbase az adott pénztárcánál, vagyis a BTC tárcánknál Bitcoinnal kapcsolatos megbízható híreket mutat a hírfolyam, ugyanígy az XRP tárcánknál a Ripple-lel kapcsolatos híreket olvashatjuk az áttekintési fülön.


Árak

Ha a Coinbase-t használjuk, jobban járunk, ha tisztában vagyunk az árazással, mert jelentős költség különbség lehet a különböző váltási módszerek közt. Elsőször, nézzük a bankkártyás fizetési díjakat, hiszen ez az első módszer, amivel próbálkozunk.

Bankkártyás vásárlás

A hitelkártyás vásárlásra a jutalék normál esetben 1,49%, viszont a debit kártyáknál az instant vásárlás esetén ez 3,99%. Míg az előbbi nem mondható meglepőnek a piaci kondíciókat tekintve, az utóbbi már annál inkább meredek.

Így az egyetlen ésszerű megoldás lehet a hitelkártyás vásárlás, ott legalább még ha van cashback opciónk, akkor 1%-ot legalább visszakapunk a későbbiekben ebből a tranzakcióból. Viszont nem feledkezhetünk meg róla, hogy ha forintos számláról indítottuk a hitelkártyás tranzakciót, akkor még a bankunk a váltási árfolyamon is sarcol nagyjából 2%-ot, tehát hiába a cashback, még így is közelítünk a 3%-os kezdeti veszteséghez.

A debit kártyás megoldást pedig talán kár is részletezni. Közel 4% elmegy a Coinbase jutalékára, nincs cashback, és ha nem EUR alapú a kártyához kapcsolt bankszámla, akkor nagyjából 6% a kezdeti veszteség.

SEPA átutalásos vásárlás

Ha van valamilyen neobank szolgálatatónk, mint pl. a Revolut vagy a TransferWise, akkor ez a létező legjobb módszer. Az előző részben részleteiben írunk a Revoluttal történő utalásról, és hogy tulajdonképpen középárfolyamon váltottuk az EUR-t, azt utaltuk el a Coinbase-nek, amit ingyen feldolgoztak és könyveltek. Ha a Revolut fiókunkba pedig cashback-es hitelkártyával töltöttünk forintot, akkor még 1% profitban is vagyunk a művelet végére.


Coinbase bankkártya

A Coinbase szolgáltat crypto alapú Visa kártyát. Ez kétség kívül a többi szolgáltató elé helyezi, és az egyik fő oka is annak, hogy helye van a pénzmalacon és foglalkozunk vele.

A lényege, hogy a coinbase-es crypto pénztárcánkat hozzá tudjuk kapcsolni az általuk kibocsájtott Visa kártyához, és innentől kezdve tudunk vele fizetni a boltban, készpénzt felvenni ATM-ből, vagyis nagyjából mindent, amit egy más, FIAT pénz alapú bankkártyával tudnánk csinálni.

A Coinbase természetesen nem csinálja ezt ingyen, szép jutalékot számol fel a váltásnál minden alkalommal. Ettől függetlenül, ha az a cél az, hogy a crypto széles körben elterjedjen, és gyakorlati haszna is bővüljön, kétség kívül ez az egyik legfontosabb elem: a mindennapi életben történő használat.

Habár vannak már más cryptokártya kibocsájtók is, a Coinbase az összes szolgáltatásával és kényelmi funkciójával együtt nehezen verhető ebben a játékban.

Fontos itt megjegyezni, hogy a kártyát csak külön applikáción keresztül tudjuk megrendelni. Ez a Coinbase Card, ami sajnos elég sok negatív visszajelzést gyűjtött már be a Play Store-ban, ettől függetlenül, nekünk működik.

A kártya igénylése egyszerű, 5 EUR az összes díj, amit ki kell fizetni azért, hogy legyen egy crypto alapú VISA kártyánk. Nincsenek rendszeres díjak, további meglepetésköltségek.

Az igénylés menetéről videót készítettünk, ahol látszik, hogy kb. 3 percet vett igénybe a művelet.


Oktatás, promóciók

Egy másik igen fontos tényező a Coinbase mellett, hogy tényleg komolyan veszik a crypto széles körű elterjesztését. Ehhez rövid, lényegre törő, mégis könnyen érthető módon összerakott oktatóanyagokat készítettek, külön-külön minden lényeges cryptopénzhez.

Olyannyira határozott ez az elképzelésük, hogy még meg is jutalmaznak cryptoval, ha valaki végignézi az egyébként is hasznos videóanyagokat, és válaszol néhány kérdésre.

Ha van egy megerősített profilunk, és jobban meg szeretnénk ismerni a crypto világát, a különböző pénzek sajátosságait, erősségeit, akkor mindenképpen érdemes megcsinálni a minikurzusokat.

Csak azzal, hogy végigcsináljuk az egyébként rövidnek mondható tréninget, kaphatunk akár $30 értékű cryptot egy-egy adott pénzből. Ha még meghívunk másokat is, akik aztán a mi ösztönzésünkre csinálták meg ugyanezt, további $40 értékű cryptoval leszünk gazdagabbak.

Elmondható tehát, hogy nem csak, hogy a Coinbase figyelmet szentel annak, hogy a felhasználói minnél tájékozottabbak legyenek, ezért még meg is jutalmaznak. Nehéz ezt nem örömmel fogadni.


Kivét

Talán már nem is meglepő, a kivéttel sincsenek gondjaink. A legjobb az egészben talán az, hogy a PayPal fiókunkba ingyen és azonnal tudjuk küldeni a FIAT pénzes tárcánk tartalmát.

Öröm volt látni, hogy a kivét valóban azonnal megtörtént, a PayPaltól másodpercek múlva jött az értesítő, hogy jóváírás történt az egyenlegen.

Levonások és díjak nélkül, azonnali jóváírás az egyenlegen

A bankkártyás számlánkra visszautalni nem tudunk, ezzel is erősödik az a folyamat, miszerint inkább Revolut bankszámláról küldünk be, és veszünk ki pénzt.


Összegzés

A Coinbase-ről elmondhatjuk, hogy olyan megoldásokkal és szolgáltatásokkal teszik elérhetővé és használhatóvá a cryptokat, hogy tulajdonképpen nem tudjuk kikerülni.

A rendszer időnként produkál meglepő anomáliákat, de ezek legfeljebb enyhén bosszantóak, a lényeges funkciókban nincsenek hibák.

Első cryptoplatformnak pont ugyanúgy tökéletes, mint már veterán cryptonautáknak a szélesebb szolgáltatási paletta.

2 thoughts on “Coinbase”

Leave a Comment