Monese

A Monese egy londoni FinTech vállalat, amely egyszerű bankolási megoldásokat kínál az ügyfeleinek világszerte, kizárólag digitális formában.

Kiemelt előnye lehet a nemzetközi utalásoknál a kedvező váltási ráta, illetve a külföldi ATM-ből történő készpénzfelvétel.

Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy 2020 augusztusában frissítette az előfizetési csomagjait a Monese, és Magyarországról már nem elérhető az ingyenes számlavezetési opció. A Simple csomag tehát megszűnt, maradt a Classic és a Premium.

Az éves előfizetési díjat előre kifizetve (49.95 EUR) tudjuk legkifizetődőbben igénybe venni a Classic szolgáltatást, amivel 4,16 EUR havidíj lesz a számlavezetés és kártyahasználat költsége.

Itt azért már rögtön emelkedik a szemöldök, és kíváncsiak vagyunk, hogy mit adhat cserébe a Monese, ha még így is szeretnének versenyben maradni. Szerintünk az ingyenes csomag kivezetése óriási öngól, hiszen így egyértelműen a többi versenytárs mögé helyezte magát a Monese, és ha nem tudja értékes kényelmi szolgáltatásokkal kompenzálni a költségeket, akkor nem látjuk, hogy hogyan fognak tudni életben maradni hosszú távon.

Classic

Megnéztük azt is, hogy mi mindent kapunk a Classic csomag havidíjaért cserébe, hátha az előnyök olyan fajsúlyosak, hogy akár még meg is érhetné komolyabban elgondolkodni rajta. Azt kellett megállapítanunk, hogy nem csak a szolgáltatások nem meggyőzőek, hanem még a devizaváltási ráta is olyan, hogy bőven elmarad mondjuk a Revolut áraihoz képest.

Az első meglepetés: habár a Monese tagok közt ingyenes a váltás, külső bankszámlára történő utalás esetén EUR-ról HUF-ra a váltási ráta elég vastag.

Próbaként megnéztük, hogy 100 EUR összeget HUF-ra váltva, az MNB középárfolyamához képest 2,23%-os, az EKB középárfolyamához képest pedig 2,07%-os felárral váltaná és utalná a Monese. Ezt tehát fedi azt, amit a csomagban vállalnak (2%-os jutalék devizaváltásos utalások esetén, nyilván az EKB középárfolyamához viszonyítva).

Ha ennyi az összköltség, még így is olcsóbban kijövünk, mintha a hagyományos bankunkat bízzuk meg az utalással, mert ott a váltás mellett még a kezelési költségek és más díjak a kabaré szintjére emelik számokat, de ettől már azért vannak okosabb megoldások is.


Premium

Abban az esetben, ha a Premium csomagot választjuk, még akkor is olyan árakkal operál a szolgáltató, hogy alig látjuk hasznát azoknak az extra funkcióknak, amik miatt érdemes lenne gondolkodni rajta, főleg 14,95 EUR havidíjjal, ami egy évre előre kifizetve lecsökken 10,41 EUR / hónapra. Még így is nagyon sok.

Ugyanakkor ezzel a csomaggal már korlátlan mennyiségben tudunk EKB középárfolyamon váltott utalásokat küldeni külső és belső címzetteknek, illetve az ATM-ből történő pénzfelvétel is teljesen ingyenes, korlát nélkül.


Összegzés

Összességében azt kell mondanunk, hogy a Monese csak akkor tud jól jönni valakinek, ha pont az Egyesült Királyságban vezetett bankszámlára van szüksége, gyakran utal más devizás bankszámlára, és valamiért arra kényszerül, hogy állandóan ATM-ből vegyen fel a világ különböző pontjain készpénzt.

Első gondolatunk az, hogy Angliában dolgozó magyarok például ilyen esetekben jó áron tudnak hazaküldeni pénzt, és ha utaznak a világban, akkor az angol fontot kedvező árfolyamon tudják a helyi valutára váltani az ATM-eket használva.

Ilyenkor kijöhet úgy a matek, hogy megéri a Premium csomaggal operálni, más esetben nehezen tudjuk elképzelni.

Leave a Comment