Wise (korábban TransferWise)

A Wise elsősorban a nemzetközi utalásokat teljesíti sokkal gyorsabban, olcsóbban, és kényelmesebben, mint a hagyományos pénzintézetek.

Ezen kívül saját fiókunkban létrehozott különböző devizájú zsebek közt tudunk minimális költséggel pénzt áthelyezni.

Bevezető

A Wise már nem újdonsült játékos a Neobanking területen. Az első sikeres nemzetközi átutalást 2011-ben hajtották végre, azóta tranzakciók millióit bonyolították már le. A két észt származású alapító, Taavet Hinrikus (a Skype első alkalmazottja) és Kristo Käärmann (pénzügyi tanácsadó) ötletéből indult a projekt, miután sok bosszúságot okoztak nekik az átláthatatlan és drága banki költségek, amikor az Egyesült Királyságból Észtországba küldtek haza pénzt.

Nem véltlen tehát, a cég működési elve erre a problémára ad megoldást, egész egyszerűen: középárfolyamon váltani a devizát, transzparensen és olcsón teljesíteni a nemzetközi utalásokat.

Hogyan sikerül mindezt kivitelezni? A Wise az utalások során valójában nem küldi el úgy a pénzt, mint mondjuk egy banki SWIFT alapú tranzakció, hanem az ellenirányba küldött pénzekkel egyenlíti ki a mérleget. A rendelkezésre álló helyi moneypool, vagyis pénzalap fizeti ki a könyvelt tranzakciókat, így valójában belföldi tranzakciós költségekkel tudja teljesíteni a Wise a nemzteközi utalásokat.


Regisztráció

A regisztráció a Wise-hoz tényleg percek kérdése. Megadjuk az alap adatokat, beállítjuk a hitelesítést, már kész is vagyunk. Innentől már csak a beazonosítási folyamat végét kell megvárjuk és küldhetjük is a pénzt, olcsón és gyorsan.

A teljesség kedvéért érdemes rögtön az applikációt is letölteni a telefonunkra, hiszen így könnyen tudunk jóváhagyni tranzakciókat vagy más pénzmozgással járó lépéseket (pl. bankkártya igénylés).


Használat

A Wise egyik óriási előnye, hogy nincs túlbonyolítva, a használata olyan egyszerű, amilyen egyszerű ez lehet.

Alapvetően 2 különböző kategóriára oszlik a pénzküldés:

  1. Banki utalást hajtunk végre
  2. Saját, multi-devizás Wise számlánkat hasznlájuk pénzküldésre, fogadásra, vagy fiókon belüli váltásra

Az első opciónál lépésről lépésre világosan látjuk, hogy mikor mi történik, hogyan terheli be az egyenlegünket a rendszer. A hagyományos banki megoldásokhoz képest egy álom.

A második opciónál már láthatjuk a Wise kifinomult megoldásait is. Saját, multi-devizás fiókunkon belül tudunk rendkívül olcsón váltani devizát, fogadni, küldeni, stb.


Bankkártya

A Wise az olcsó és transzparens utalásokon és pénzváltásokon túl még szolgáltat bankkártyát is, teljesen ingyenesen. Csak a szállítási költséget kell álljuk, ami a többi versenyzőhöz képest a legolcsóbb, 2.000 forintot kell kifizetnünk, és küldik is a kártyát.

Betéti kártyáról van szó, tehát nem kell hitelkerettel bajlódni. Amennyi pénzt az egyenlegünkre töltöttünk, annyi áll rendelkezésre, onnantól már csak azt kell nézni, hogy melyik devizás zsebben mennyi összeget tartunk.

Az applikáción belül láthatjuk azt is, hogy mikorra várhatjuk a kártya kézbesítését.

A megrendeléstől számítva a kézbesítés megvolt 5 munkanapon belül. Szép neonzöld plasztikkártya, ami egy kedves üdvözlőlapba van csomagolva. Az applikáción belül megkapjuk a PIN kódot, ezt persze bármelyik ATM-ben meg tudjuk változtatni, ingyenesen.

Kipróbáltuk, minden működik, nincs vele gond. Minden tranzakció után kapjuk az értesítést a telefonra, hogy mekkora összeggel lett beterhelve az egyenleg, mennyi a felhasználható összeg, stb. Külföldi utazás során ez aranyat ér.


Árak

A Wise mindenképpen dobogós helyen van az árakat illetően. Az egyszerűség kedvéért nézzünk egy példát, ahol 100.000 forintot szeretnénk küldeni egy külső angol fontos bankszámlára:

Pontosan látjuk, hogy mire mennyi költségünk lesz. A váltási ráta a Reuters által jegyzett középárfolyam, erre csak a kezelési költség jön rá, amit ha kiszámolunk, az eredeti utalt összegnek mindössze 0,638%-a, mindez hétvégén. Saját multi-devizás fiókból indítva, ez az érték lemegy 0,53%-ra.

Hab a tortán, hogy a Wise tételesen megmutatja, hogy a kifizetett kezelési költséget mire használják fel, vagyis miért indokolt, még akkor is, ha minimális összegről beszélünk:

Meggyőződésünk, hogy ezzel senki nem tud versenyezni.


Jutalékrendszer

Csak úgy, mint sok más FinTech megoldás esetében is, itt is kaphatunk jutalékot a meghívottaink után. Összesen 3 sikeres meghívásra van szükség, és kapunk 15.000 forint sikerdíjat.


Összegzés

A Wise-t nem lehet nem szeretni. Maga a szolgáltatás valóban nem annyira forradalmi, viszont mindezt kárpótolja a radikális transzparencia, a verhetetlen árazás, és az egyszerű használat.

Másként fogalmazva, nem az a nagyszerű benne amit csinál, hanem ahogyan csinálja.

Bónusz, hogy magyarra is állíthatjuk a kezelőfelületet.

2 thoughts on “Wise (korábban TransferWise)”

Leave a Comment