PayPal

A neobankok közül talán a PayPal mutatja a legnagyobb eltérést a többi versenyzőhöz képest, hiszen itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a hagyományos bankokkal szemben kínál kényelmesebb, gyorsabb, és olcsóbb pénzügyi megoldásokat, hanem a pénzügyi tranzakciókat teljesen más megközelítésből kezeli.

  • Ingyenes, azonnal utalás magánszemélyek közt (országon belül)
  • Egyszerű, e-mail cím, vagy felhasználónév alapú utalások
  • A legbiztonságosabb online vásárlási mód
  • Hamarosan érkezik a crypto támogatás is

Összességében szeretjük a PayPalt, és függetlenül attól, hogy valószínűleg kevés embernek kell bemutatni, a sok újítás miatt mégis helye van az elemzések közt.

Bevezető

A PayPalt nem kell nagyon bemutatni, az online fizetési megoldások közt az éllovasok közé tartozik, és az egyértelmű választást jelentette a ’90-es évek végétől a felhasználói kifizetések terén.

Az alapítás története is érdekes, a korai alapítók közt van Peter Thiel és Elon Musk. Az eBay-jel való szoros együttműködésük olyan nagyágyúvá tették a PayPalt, ami mára tulajdonképpen megkerülhetetlenné tette mindenki számára, aki nemzetközi webshopokban szeretne venni vagy saját webshopjában külföldre eladni. Közel 300 millió aktív felhasználóval egyedi rálátásuk van az online fizetési szokásokra, igényekre.

  1. Regisztráció
  2. Előnyök
  3. Árak
  4. Crypto
  5. Összegzés

Regisztráció

A regisztráció menete egyszerű, szokásos azonosítási adatokat kell megadni.

Mivel nem bankról van szó, így nem kell személyi okmányt beküldeni, elég csak valós adatokkal kitölteni a regisztrációs űrlapot, a megerősítés után pedig már tulajdonképpen már kezdhetjük is használni.

Első lépésként érdemes egy bankszámlát, és az online fizetéshez használatos bankkártyát összekapcsolni a PayPal fiókunkkal. Így fogjuk tudni kihasználni a PayPal által nyújtott kényelmi szolgáltatásokat, és így lesz ingyenes például a P2P utalás belföldön.


Előnyök

Nemzetközi lefedettség

A PayPal előnye elsősorban a nemzetközi online vásárlások alkalmával domborodik ki. Ha szeretnénk külföldről rendelni valamilyen terméket, például Kínából, de nem szívesen adjuk meg a weboldalon a bankkártya adataink, akkor tökéletes alternatíva a PayPal.

Ebben az esetben a PayPal ugyanis közvetítő kereskedő szerepet tölt be. Feldolgozza a beérkező vevői kifizetést, és továbbítja azt az eladó felé. A vevőnek jó, mert a vásárlásai biztosítva vannak, az eladónak is jó, mert a vevői kifizetések szintén garantáltak.

További húzóerő a PayPal esetében a lefedettség, vagyis szinte bárhol találkozhatunk vele, ahol komolyan veszik online pénzügyi tranzakciókat. A Coinbase cikkben is kitérünk rá például, hogy ha a leggyorsabb és legolcsóbb (ingyenes) módszert szeretnénk alkalmazni a pénz kivételéhez, akkor a PayPal az egyértelmű nyertes.

P2P tranzakciók

Az utóbbi időben a készpénzhasználat globális szinten jelentősen visszaszorult. Nincs már akkora igény rá, mint régebben, főleg az új FinTech megoldások idejében már sokkal kényelmesebb és egyszerűbb digitális formában intézni egymás közt a pénzügyeket.

A PayPal erre is reagált, hiszen számos olyan funkciót tartalmaz például az applikációjuk, ami a kifizetések biztonságos de rendkívül egyszerű lebonyolítását célozza.

Nézzük például az egyszerű példát, amikor egy étteremben osztjuk a végén a számlát, de csak az egyikünk fizet. Ilyenkor a másik fél a PayPal applikáción keresztül nagyon egyszerűen, QR kód segítségével tud másodpercek alatt a PayPal fiókból másik PayPal fiókba pénzt küldeni, vagy akár egyenesen bankszámlára is. Ehhez nincs szükség másra, csak egy PayPal.Me felhasználónévre.

Egy másik példa, ha közös ajándékot veszünk többen, és mindenki egyforma arányban járul hozzá a költségekhez. Ilyenkor egy pénzalapot (Money Pool) tudunk létrehozni, és ahány résztvevő van, annyian tudnak hozzájárulni az ajándékhoz. Sokkal egyszerűbb, mint kalapolni az ajándékozás után, és nem is kerülünk kellemetlen helyzetbe, ha netán elfelejtettünk volna beadni a közösbe időben.


Árak

A PayPal használata elsősorban akkor kerül pénzbe, ha eladóként is használjuk mondjuk a saját webshopunkban.

Ugyanakkor egyszerű felhasználóként vagy vevőként semmilyen költség nem terhel. Arra kell csak figyelni, hogy milyen devizában vásárolunk, azt a saját bankunk milyen árfolyamon váltja, és a PayPal ehhez képest hogyan váltaná.

Ugyanakkor, nagyon fontos, hogy ha más devizában vásárolunk, akkor ne a PayPalt bízzuk meg a váltással, mert a végére az sokba fog kerülni. Ehelyett mindig bízzuk a bankkártyára a számolást, nem láttunk még olyat, hogy rosszabbul jártunk volna.

Kifizetés előtt az opcióknál kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb lehetőséget. Például egy Revolut vagy TransferWise kártyával kombinálva nyerő párosítás.


Crypto

A PayPal állandó megújulási, fejlesztési szándékát jelzi az a bejelentés is, miszerint hamarosan cryptopénzeket is tudunk váltani és tárolni a PayPal fiókunkon keresztül. Ehhez a Paxos Trust Company-vel társultak, és hamarosan az USA-ban élő felhasználók már kipróbáhatják a funkciót, míg a világ más részein még várni kell a 2021 első felére tervezett bevezetésig.

Ezt a lépést csak üdvözölni tudjuk, ha már P2P tranzakciókban erősíti a jelenlétét a PayPal, szinte adja magát a következő lépés, hogy cryptot is lehessen váltani, fizetésre használni, küldeni.

A valuták digitális formátumra váltása elkerülhetetlen, és ez magával hozza a pénzügyi hozzáférés, a sebesség, a hatékonyság és a rugalmasság egyértelmű előnyeit, illetve annak lehetőséget, hogy a kormányok a polgárai számára a kiutalt forrásokat gyorsan tudják folyósítani.

– Dan Schulman, a PayPal ügyvezető igazgatója és elnüke – forrás

További érdekesség még, hogy a PayPal a tranzakciók rendezését FIAT pénz alapon tervezi véghezvinni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vásárlók fizethetnek például Bitcoinnal adott tételért, a tranzakció az eladói oldalon mondjuk US dollárban fog megjelenni. Ez a cryptopénzek Achilles inának számító árfolyamingadozási kockázatot fogja teljesen eltüntetni. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyire fog ez sikerülni. Mindenesetre a közeljövő izgalmas lesz.


Összegzés

A biztonság, az egyszerű használat és az innovatív megoldások jelentik nekünk a PayPal erejét. Mióta Magyarországon is elérhetővé vált a P2P pénzküldés, azóta valójában csak a felhasználói közösség mérete jelenti a korlátot a kényelmes használat során.

Mi elsősorban külföldi webshopok vásárlásainál használjuk és egymás közti gyors pénzküldés esetén jött jól eddig.

Akkor kezd majd igazán érdekessé válni a PayPal, ha már cryptot is tudunk küldözgetni, tudunk vele vásárolni, stb. Addig maradunk türelmesek.

1 thought on “PayPal”

Leave a Comment