YieldNodes

A passzív bevételi lehetőségek közül egy kevésbé kockázatos befektetési opció az úgynevezett masternoding, amit a YieldNodes nevű osztrák platform közösségi szinten működtet. Nagyon röviden arról van szó, hogy a befektetni kívánt pénzünket masternode szerver üzemeltetéssel tudjuk gyarapítani, viszonylag alacsony kockázat mellett.

  • Hozam: 5-15% havonta (halmozható)
  • Kockázat: 3/10
  • Minimális befektetés: 500 EUR

Bevezető

A YieldNodes egy osztrák illetőségű szerver üzemeltetési szolgáltatás, ami közösségi pénzalappal (money pooling) a tagoknak már elérhető áron tud részesedést biztosítani. A szolgáltatás lényege a masternoding, amire a lentiekben részletesen kitérünk. A YieldNodes 2019 októberében kezdte meg a béta fázisú üzemelést, és 2020 májusában került éles szintre a rendszer, átlagosan havi 10% körüli hozamot termelve a tagoknak.


A YieldNodes háttere és működése

A YieldNodes alapítója Stephane Hoermann vállalkozó, korábban Máltán üzemeltetett Bitcoin ATM hálózatot, ott ismerte meg a jelenlegi üzlettársát, aki komoly tudást hozott magával a cryptobányászat és masternoding területéről. A YieldNodes ennek a két tényezőnek az ötvözéséből született meg.

A masternoding tulajdonképpen egy szerver üzemeltetési rendszer, ahol egy adott cryptopénznek a könyvelési feladatait magas szinten végzi egy erre kialakított számítógép. Hasonló a működési elve, mint a bányászatnak, de attól sokkal fejlettebb és bonyolultabb folyamat, arányosan több jutalommal és felelősséggel ellátva. Aki ismeri a DASH crypto működését, annak ismerős lehet a masternoding folyamata.

A tagok regisztráció után beléphetnek a közösségi alapba, amellyel tulajdonképpen saját masternode szervert üzemeltetnek és megfelelő letét (staking) fejében a megtermelt haszon nagy részét meg is kapják. Egy jól működő masternode alapja egy nagyteljesítményű számítógép, illetve a hozzá társított crypto letét (stake). Ebből a kombinációból a YieldNodes szolgáltatja a szervert, a tagok pedig a stake-et.

A hozam alapját az üzemeltetett masternode által kitermelt blokkok utáni jutalék adja.

A masternodingra felhasznált cryptok egyike a Sapphire (SAPP), amely egy korábban elhanyagolt, a YieldNodes technikai csapata által felkarolt és újjáélesztett projekt. A SAPP árfolyamát és volumenét követhetjük a Coinmarketcap oldalon:

A SAPP árfolyama és a piaci kapitalizációja (market cap) is szépen növekszik.


A regisztráció lépései

A regisztráció egyszerű, nincs vele különösebb tennivaló, mint megadjuk az elérési adatokat, megerősítjuk őket, majd az általunk kedvelt 2FA hitelesítő appot összekapcsoljuk az oldallal.

YieldNodes regisztrációs felület

Mivel a YieldNodes nem végez kereskedelmi tevékenységet, tehát nem vonatkoznak rá olyan szigorú szabályok, mint mondjuk más pénzügyi befektetést kínáló szolgáltatókra, így valóban csak ennyi adatra van szükség, illetve a megszokott KYC adatlapokat kell feltölteni.

Amint megvan a személyi igazolvány, lakcím igazolás, illetve az aláírt ÁSZF feltöltése, rövidesen ellenőrzik, és jóváhagyják a beküldött anyagot. Ha minden stimmel, akkor e-mailben kapunk egy megerősítőt, és a honlapra belépve is látjuk a státuszt.

KYC dokumentumok mind elfogadva

A befektetés menete

Ha megvan, hogy mekkora tőkét szeretnénk befektetni, választhatunk Bitcoin átutalással, vagy bankkártyás vagy banki átutalásos módszert. Mivel utóbbi kettőnek jelentős kezelési költségei vannak a külső szolgáltatók miatt, mi a Bitcoin alapú utalást részesítjük előnyben.

YieldNodes tőke lekötése

Első nekifutásra 1.000 EUR tőkével szállunk be, ezzel az összeggel fogjuk példázni a befektetés menetét.

A Deposit menüpontra kattintva láthatjuk a befektetés első lépéséhez szükséges kalkulátort, ahol egyszerűen megadhatjuk, hogy mekkora EUR értéket szeretnénk lekötni, és kapunk egy BTC értéket, amit a frissen generált crypto tárcába kell küldenünk.

Miután elküldtök a megadott címre a befektetni kívánt tőke BTC értékét, az érkeztetett összeget a YieldNodes átvezeti saját rendszerbe, ez pár óra leforgása alatt meg is van. Addig “Pending” állapotban, vagyis függőben van a tőke.

Deposit függőben

Miután feldolgozásra került a megküldött Bitcoin, rövidesen megkapjuk az értesítőt, hogy az mekkora EUR értékben került jóváírásra. A beküldés és a jóváírás közt eltelt idő alatt szerencsére emelkedett a BTC árfolyama, így eredetileg 1.000 EUR-nak megfelelő BTC-ből a jóváírás pillanatában már 1.022 EUR lett, és az állapot is Pendingből átváltott Idle – vagyis üresjárati állapotba.

Deposit üresjáratban

Minden utalás rögzítése eltart egy ideig, mire élesedik, utána pedig egy 7 napos regisztrációs időszak veszi kezdetét, ez szükséges ahhoz, hogy a technikai csapat felkonfigurálja a node szervert a paramétereknek megfelelően.

7 napos üresjárat után indul az aktív állapot

Az egy hetes konfigurálási időszak után pedig a státusz megváltozik, és a masternode szerver munkába áll, a befektetésünk is jóhávagyott (Approved) állapotba kerül.

Fontos észben tartani, hogy a lekötött tőke 6 hónapig zárolva van, ennyi a minimális idő, amíg a masternode szervert üzemben kell tartani. A január 2-n feltöltött összeget tehát leghamarabb július 1-n tudjuk kivenni.


Hozam

A YieldNodes hozama változó, tulajdonképpen az határozza meg, hogy a crypto piac mennyire aktív. Ha sok tranzakció megy végbe a blokkláncon, és a masternode kapacitása megfelelően ki van használva, akkor szép profitot termel.

A kitermelt hozam megoszlása a következőképpen alakul:

85% teljesen a befektetőt illeti, 15% pedig a YieldNodes juteléka.

Összességében elmondható, hogy átlagban 10% havi nettó profitot hoz a szolgáltatás. A mindenkori teljesítmény riportálva van, pontosan tudjuk követni, hogy melyik hónap mekkora nyereséggel zárult.

Jó hír, hogy halmozható a hozam, tehát a megtermelt profitot újra tudjuk forgatni, így a hozamhalmozással elérhető teljes profit egészen szép százalékot tud mutatni mondjuk egy éves futamidő alatt.

Az eddigi tapasztalat teljesen pozitív. Harmadik hónapját kezdi a befektetésünk, és eddig közel +31%-kal gyarapodott a tőkénk, ráadásul a február egy elképesztő eredménnyel zárt:

  • Január: +12% (az első heti regisztrációs időszak miatt ez csak 8% effektív haszon)
  • Február: +19%

A YieldNodes honlapján van is egy kezdetleges kalkulátor, amivel nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy mekkora befektetett tőkével mekkora hasznot tudunk elérni végül. A becslés a korábbi hónapok hozameredményei alapján vetíti előre a várható hozamokat, és az alapján ad meg egy várható számot.

Hozambecslés

A másik fontos tényező, amit észben kell tartanunk, hogy a halmozott hozamok esetén a visszaforgatott profit szintén 6 hónapos zárolási idővel lesz ellátva.


Kockázat

A többi magas hozamú platformhoz képest a YieldNodes alacsony kockázatúnak számít. A befektetett tőkénket nem kereskedésre használja a vállalat, hanem könnyen követhető és kiszámítható üzleti modell van mögötte. Nincsenek rejtélyes módon működő robotok, titkos algoritmusok.

Egyszer letétbe helyezzük a befektetett tőkét, ami a staking funkciót tölti be, a szerverüzemeltetésre és a YieldNodes saját hasznára pedig ott az a 15% jutelék, ami a teljes profitból levonásra kerül.

Találtunk pár interjút az ügyvezetővel, amit mindenkinek javaslunk megtekintésre. Az egyik kifejezetten részletes kérdezz-felelek:

Megnyugtató dolgokat mond az ügyvezető, nekünk elég ennyi, hogy egy kisebb összeget próbaként befektessünk.


Jutalékrendszer

A YieldNodeshoz való csatlakozásnál nincs kötelező referáló rendszer, nem szükséges ajánló, vagy meghívó ahhoz, hogy valaki csatlakozni tudjon – tehát semmiképpen sem vádolható meg azzal, hogy bármiféle MLM vagy piramisjáték lenne.

Ugyanakkor, a többi szolgáltatóhoz hasonlóan, itt is meghálálja a YieldNodes, ha valaki ajánlatával kerülnek új regisztrációk bevezetésre. Az ajánlói jutalék 5%, habár arra vonatkozóan nem találtunk adatot, hogy ez pontosan mi alapján kerül kiszámításra.


Összegzés

Kifejezetten szeretjük a YieldNodes által kínált lehetőséget. A célunk, hogy a befektetéseink különböző forrásokból, hozamtermelési modellekből gyarapodjanak, tehát diverzifikálásra ez a kis kockázattal rendelkező megoldás kifejezetten ideális.

Az európai háttér, az ügyvezető nyitottsága és transzparens hozzáállása, a működési elv, a hatékony kommunikáció és összességében a felhasználói visszajelzések miatt úgy gondoljuk, hogy érdemes kockázati tőkét lekötni a portálon.

Az első negyedéves eredmények után frissítjük a cikket.

Leave a Comment