Finiko

A Finiko egy merész, ambiciózus passzív bevételi platform. Már legalább fél éve követjük céggel kapcsolatos eseményeket, elemezzük a kockázat/hozam arányát. Ez alapján a kockázatok ellenére egy óvatos összeggel próbát teszünk. A Finiko által kínált lehetőségek száma a többi platformhoz képest magas, nem is fogjuk tudni mindet kielemezni, de pár fontosabb termékcsoport sajátosságait körbejárjuk.

 • Hozam: terméktől függ, 6-20% havonta (halmozható)
 • Kockázat: 6/10
 • Minimális befektetés: 155 USD / 1.000 USD
 • Befektetés lekötése: nincs

Bevezető

A Finiko orosz hátterű cég, főhadiszállásuk Kazanyban található. A helyiek életét olyan mértékben változtatta meg pozitív irányba a működésük, hogy a cégvezetők mostanra helyi celebritássá váltak. A fő tevékenységük k tőzsde, crypto, forex, stb. kereskedésen alapul. Az elérhető szolgáltatásuk ugyanakkor nem egyszerű ügylet másolás, ettől sokkal kifinomultabb és felhasználóbarátabb megoldásaik vannak.


A működés alapja – kereskedelem (trading)

A Finiko kereskedők tekintélyes csapatával dolgozik, gyakran rendeznek kereskedő versenyeket, ahol bárki “párbajra” hívhatja a őket, ezáltal ösztönözve a saját kereskedőiket a jobb teljesítményre, illetve demonstrálva a külvilág felé is, hogy a csapat mennyire rátermett.

A tagok meghívás alapján léphetnek be, és befektethetnek különböző termékekbe, ezek közül a legkézenfekvőbb a index szolgáltatások (CTI/CTI2), amelyekkel a Finiko kereskedőire bízzuk a befektetett összeget, és az ő összesített teljesítményük alapján kapjuk a jutalékot, viszonylag stabil hozamot garantálva, napi teljesítmény-jelentések mellett.

Habár vannak más termékek is, amelyek látszatra nem kapcsolódnak szorosan a fenti kereskedéshez, ettől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy ezeknél a szolgáltatásoknál is a kereskedők profittermelése adja a hozam alapját.

A kereskedők operatív munkáját az egyik alapító részletesen bemutatja az egyik konferencián:

A kereskedéssel kapcsolatos előadás 01:09-nél kezdődik.

Szolgáltatások

Indexek – CTI / CTI2

Az említett index befektetések bizonyulnak a legkézenfekvőbbnek, legkényelmesebbnek, és legjobban követhetőnek. Az eredeti CTI index opció 2020 nyaráig még $1.000 minimum befektetéssel működött, ez lett megemelve $3.000-ra, majd 2020 év végére $20.000-ra. A hozam ennél a terméknél döbbenetes 1% munknaponta, ami azt jelenti, hogy minimum havi 20% profitot termel, amit ráadásul szabadon halmozhatunk, kivehetünk, stb. Ekkora összeget ugyanakkor semmiképpen sem kockáztatunk, bármennyire is csábító a teljesítmény.

Ennek a szolgáltatásnak a kistestvére a CTI2, ami a CTI korábbi $1.000 minimális befektetésével üzemel, pontosan a nagytesó hozamának a felével, vagyis valamivel több, mint havi 10% profitot termelve. Ez már olyan összeg, aminél a hozam arányában elfogadhatónak tartjuk a kockázatot, így óvatosan ugyan, de befektetésre alkalmasnak ítéljük.

A hozam megoszlása: havi 10%-a CFR-ben, vagyis USD értéknek megfelelő tokenben kerül jóváírásra az egyenlegünkön, ezen felül pedig kapunk +2%-nyi FNK cryptot, ami a Finiko saját fejlesztésű cryptopénze. Mivel ez jelenleg még eléggé gyerekcipőben jár, ezért túl sokat azért nem foglalkozunk vele, szépen eltesszük és meglátjuk ennek hogy alakul az árfolyama. A CFR-ben kapott 10%-os profitot viszont az adott stratégiánknak megfelelően forgatjuk tovább.

Fontos észben tartani, hogy a befektetett tőkét bármikor kivétre állíthatjuk, nincs zárolt időszak, mint más platformok esetében, ahol ez több hónap szokott lenni. Az egyetlen korlát, hogy 21 napos kivét időszakkal kell számolnunk, ha a befektetett tőkét szeretnénk visszautalni.

Termékek – Finiko.Products

Ehhez hasonló szolgáltatást nem nagyon láttunk még befektetési platformon. Arról van szó, hogy ha tagként vágyunk valamilyen termékre, legyen az számítógép, bicikli, fényképezőgép, bármi, de soknak tartjuk a teljes kereskedelmi árat, akkor a Finikon befektethetünk rá töredék összeget, és adott időn belül a befektetésünk eléri a vágy tárgyának az értékét, kivehetjük. Elvontnak tűnik, de egy egyszerű példával demonstrálva nagyjából így néz ki:

Szeretnénk egy elektromos rollert, amit 180.000 HUF-ért tudnánk megvásárolni. Miután megadtuk, hogy mennyire sürgős a vétel, beállíthatjuk, hogy 4/5/7 hónap alatt tervezzük megkapni ezt az összeget, és ahhoz képest mennyit kell befektetnünk.

 • 4 hónapos futamidő esetén elég 90.000 HUF értékű USD-t befektetni, vagyis a végső vásárlási ár 50%-át kell bekötni, hogy a végén megkapjuk a 180.000 HUF értéket.
 • 5 hónapos ütemezéssel elég a termék vásárlási értékének 40%-t bekötni, vagyis 72.000 HUF értékű USD-t kell befektetni.
 • 7 hónapos tervnél pedig 30% a saját tőke, tehát 54.000 HUF befektetéssel kicsit több, mint fél év után megkapjuk a 180.000 HUF teljes összeget.
ROLLER ÁRA: 180.000 HUF
FutamidőBefektetésÖnerő arányaHavi hozam
4 hónap90.000 HUF50%25%
5 hónap72.000 HUF40%30%
7 hónap54.000 HUF30%33,33%

Essen bármelyik futamidőre a választás, mindenképpen vonzó opció. Az egyik hátránya a szolgáltatásnak, hogy a futamidő teljes egészére zárolva van a befektetett tőkénk, és nem látjuk napi szinten, hogy hogy alakul a befektetésünk, milyen ütemben gyarapszik, és fontos, hogy sem a hozamhoz, sem a befektetéshez nem férünk hozzá a futamidő lejárata előtt.

A minimális befektetés ebben az esetben 155 USD, tehát viszonylag alacsony összeggel el tudjuk kezdeni gyarapítani a befektetésünk.

Sikeres kivét 4 hónap után!

Kezdésnek $300 értékben (+ $6 adminisztrációs költség) küldtünk Bitcoint a Finiko tárcánkba, onnan vásároltunk Product terméket, 4 hónapos futamidővel. Májusban lejárt a határidő, kivehető volt az összeg duplája.

A kivét lépései:

 1. A termék lejáratát a zöld állapotjelző mutatja. Január 8-án indítottuk, május 8-án kivétre állítható lett.

2. A megállapodásra kattintva látszik, hogy a megfelelő összeg kivétre állítható egy kattintással:

3. Az összeg minimum 90%-át ki kell utalni, mi a 100%-át állítottuk be, majd jött a BTC cím ellenőrzés, és a kifizetés.

Fontos, hogy a tranzakció 3-4 munkanap alatt kerül feldolgozásra. Ez idő alatt viszont semmilyen információt nem kapunk arról, hogy épp hol tart a folyamat. Nem ideális, de ha 4 hónapot ki tudtunk várni, ez a pár nap már nem oszt, nem szoroz.

4. Bizonyíték: a tranzakció megérkezett a Bitpanda tárcába


Regisztráció – érdemes figyelni

A Finikora való sikeres regisztráció túlzás nélkül körülményes. Elsőre nem tűnik nehéznek, hiszen semmi különös nem szükséges hozzá, csak egy meghívó, a személyes adatok kitöltése, majd a személyazonosító dokumentumok feltöltése, csakúgy, mint a többi platform esetében, ahol van KYC eljárás.

A regisztráció menete is kissé sajátos, először is, ha nem beszélünk oroszul, akkor érdemes angolra, vagy más általunk ismert nyelvre állítani a honlapot.

Kezdőképernyő – oroszul
Kezdőképernyő – angolul

Innentől már könnyebb dolgunk lesz, jön a szokásos adatrögzítés:

Alap kapcsolat adatok

A megerősítések után ha minden stimmel, akkor nem marad más, mint a KYC követelmények teljesítése.

A személyazonosító dokumentumok felöltése kimondottan érzékeny pont, nagyon kell figyelni arra, hogy milyen arányokkal kell látszódnia az arcunknak a fotón, milyen minőségű a feltöltött kép, belelóg-e az ujjunk, tehát nagyjából bármi hiba lehet. Ugyanakkor szerencsére minden elutasítás esetén megkapjuk a hiba okát, tehát tudunk korrigálni következő nekifutásra. Három a magyar igazság, nekünk harmadikra sikerült teljes jóváhagyást kapni.

Onnantól viszont, hogy megvan a véglegesített regisztráció, már csak a crypto pénztárcánk címét kell beállítanunk, és indulhat a befektetés.


Kockázat

A Finiko szolgáltatásaiba fektetni kockázatos. Orosz cégről van szó, tehát európai szintű jogorvoslatra nincs esélyünk, ha bármi balul sülne el. Cryptoban küldjük be a pénzt, onnantól nincs kontrol a befektetésünk felett. A cég hatalmasra nőtt; normál körülmények közt ez pozitívum lenne, de amikor egy pár éve alakult platform ilyen rövid idő alatt ekkorára gyarapodik, vele együtt a bukás esélye is megnövekszik.

Mindezeken felül, hatósági vizsgálat indult a Finikoval szemben Oroszországban, helyi szinten. Fontos leszögezni, hogy vizsgálat folyik, tehát nincs szó arról, hogy bármilyen szinten korlátoznák a hatóságok a cég működését, vagy számlákat zárolnának, vagy bármi ilyesmi. Jó eséllyel a vizsgálat eredmény nélkül fog zárulni, ettől függetlenül egy ilyen esemény sosem megnyugtató.

Ugyanakkor, a Finiko rendkívül kiterjedt hálózattal rendelkezik, számos irodájuk van Oroszországon kívül Spanyolországban, Bulgáriában, Norvégiában, stb. A cég bejegyzése át is fog hamarosan kerülni egy másik országba, ahol várhatóan kevesebb nehézség mellett tudnak működni.

Az átláthatósággal sincsenek különösebb aggályaink. Hivatalos szerveknél a bejegyzés úgy tűnik stimmel, a chicagoi tőzsdére vonatkozó bróker engedély is hamarosan élesedik, ami azért egy elég komoly garancia arra, hogy nem kóklerekkel van dolgunk.

Számos tényező van pro és kontra oldalon, amikor a kockázatról beszélünk, éppen ezért óvatosak vagyunk, de kockázati tőkéből el tudunk erre különíteni egy keretet.


Jutalékrendszer

A többi platformhoz hasonlóan, itt is működik jutalomrendszer. Nem képezi a rendszer alapját a hálózatépítés, tehát a hozam mértéke nem függ nagyban az általunk meghívott tagok számától, vagy az általuk befektetett összegtől.

Ugyanakkor részesülünk egy bizonyos jutalékban a meghívott tagok után, erről sok információt nem találtunk a portálon. Láttunk egy mátrixos táblázatot, de túl sok energiát nem fektetünk a hálózatépítésbe, hiszen nem ez jelenti a Finiko lényegét.


Összegzés

Az az érzésünk, hogy a Finiko vagy egy elképesztően jó befektetési lehetőség, amit vétek lenne kihagyni, vagy ha valahogy mégiscsak csalásnak bizonyul, akkor valószínűleg az évszázad szemfényvesztései között fogják emlegetni.

Ekkora hálózattal, ennyi taggal, országos népszerűséggel, nehezen tudjuk az utóbbit elképzelni.

Így inkább hajlunk afelé, hogy egy kivételes lehetőséggel van dolgunk, így ha az általunk már alkalmazott szigorú kockázatkezelési folyamatokat alkalmazzuk, akkor pár hónapnyi izgalom árán kockázatmentesre tudjuk hozni a befektetésünk.

10 thoughts on “Finiko”

 1. Mit gondoltok a cég élettartamáról? Sokáig fenntartható jelenség ez? Oroszországban ez nem törvényellenes?
  Köszönöm a válaszokat!

  Reply
  • Nehéz megállapítani jelenleg. Azt látjuk, hogy hosszú távú terveik vannak, folyamatosan nézzük az elérhető konferenciákat, hogy milyen projekteket jelentenek be, merre tart az irány. Az alapján hosszú út ál előttük.
   Nem törvényellenes, legálisan működnek Oroszországban, bejelentett cégről van szó.
   A módszerünk továbbra is fenntartjuk, hogy csakis annyit fektetünk be, amit nem fáj elveszíteni, mert azért ezek a hozamok eszméletlenül jók. Mindettől függetlenül még nem csalódtunk, és a kiemelkedő hozamon kívül nem látunk aggodalomra okot adó jeleket.

   Reply
  • A HyperFundot messziről kerüljük. Utánajártunk, megcsináltuk a nyomozást, nem tetszett amit láttunk az alapítók korábbi próbálkozásaival kapcsolatban. Várhatóan meg fognak lépni a befektetők pénzével, de ne legyen igazunk…

   Reply
 2. üdv újra! mostanában a weboldal elég sűrűn time-outol, Ti is észlelitek?
  aztán ha működik akkor is extrém lassú, mi lehet a baj? Safarin vagyok(iPhone,Mac) lehet köze hozzá?

  Reply
  • Igen, sajnos mi is tapasztaljuk. Telegramon jelezték ugyan előre, hogy akadozni fog a portál a technikai frissítések miatt, utána pedig egy DDOS támadás is volt állítólag… Nem örülünk neki, ez ma már elfogadhatatlan kategória.
   Érdemes követni a hivatalos csatornát Telegramon, egy kicsit legalább megnyugtatóan tud hatni, ha előre felkészítenek a kimaradásokra.

   Reply

Leave a Comment