Coinmatics

Ha a befektetések helyett inkább kereskedelmi céllal szeretnénk kiaknázni a cryptopénzek által nyújtott lehetőségeket, akkor a Coinmatics automatizált kereskedő-másoló mechanizmusa kényelmes opciót jelent.

  • Hozam: másolt stratégiától és a piactól függ
  • Kockázat: 2/10
  • Minimális befektetés: nincs, csak optimális befektetett összeg, ami szintén a másolt stratégiától függ
  • Befektetés lekötése: nincs, bármikor leállítható, kivehető

Bevezető

Ha valaki hasznot remél a cryptopénzekből, az többnyire 2 különböző módszerrel próbálja elérni azt: az egyik, amikor bevásárol egy adott cryptopénzből, mint például a bitcoin, és abban bízik, hogy az értéke növekedni fog hosszú távon; a másik megközelítés viszont a tőzsdei és devizapiacokra jellemző kereskedés, ami az árfolyam állandó ingadozására alapozva, vesz és elad cryptokat, ezzel realizálva a hasznot.

Hogy a kettő közül melyik a hatékonyabb, nehéz eldönteni, a vélemények és az eredmények is változóak, mindkettőből láttunk már hatalmas hasznot, de kárt is. A Coinmatics arra nyújt lehetőséget, hogy a sikeres crypto-kereskedők tranzakcióit másoljuk automatikusan.

Lehetőségünk van a kereskedők ügyleteinek másolása helyett szignál jelentésre is előfizetni, ami annyit tesz, hogy üzenetet kapunk a kereskedőtől, amiben leírja, hogy milyen ügyleteket tervez végrehajtani, és mi magunk eldönthetjük, hogy követjük-e a példáját. Ezzel az opcióval nem foglalkozunk.


A működés alapja – copytrading

A copytrading kifejezés már nem újkeletű, mostanában egyre gyakrabban bukkan fel. A lényege, hogy egy listából választhatunk egy kereskedőt, akinek a korábbi eredményei vagy a kereskedői profilja alapján úgy gondoljuk, hogy szeretnénk a saját befektetésre szánt tőkékkel ugyanazokat a vétel-eladási tranzakciókat elvégezni.

A kereskedők összekapcsolják a saját crypto-portfóliójukat a Coinmatics rendszerével, a befektetők pedig megteszik ugyanezt a sajátjukkal. Ha a kereskedő vásárol/elad egy cryptopénzt adott mennyiségben, akkor azt az ügyletet a Coinmatics azonnal lemásolja a befektető portfóliójába, megegyező arányban.

A recept tehát egy jó kereskedő, akinek a befektetési/kereskedési profilja illeszkedik a saját elképzeléseinkhez, hozzáadunk a támogatott cryptotőzsdei számlánkhoz némi kockázati tőkét, összekötjük a Coinmatics rendszerével, és hátra dőlünk.

Coinmatics intro graphic

Hozamok

A Coinmatics keretrendszerével az elért hozam mértéke a másolt kereskedő eredményétől, és általánosságban a piac irányától függ.

Optimális esetben egy olyan kereskedő ügyleteit másoljuk, aki ügyesen adja/veszi a cryptokat, mindezt egy felfelé ívelő piaci környezetben. Tehát ha van egy összeségében növekvő cryptopiac, aminél a kereskedő jól választja a leggyorsabban növekvő cryptopénzt, és ügyesen lovagolja meg az árfolyamgörbe hullámait, akkor lenyűgöző hozamokat lehet elérni. Ezzel a kombinációval pár hónap alatt akár meg is többszörözhetjük a befektetett kockázati tőkét.

Ha viszont bármelyik összetevő a fentiekből nem teljesül, már rögtön kevésbé szerencsés a helyzet. Hiába ügyes ugyanis egy kereskedő, ha a piac iránya lefelé mutat, vagyis a cryptopénzek éppen veszítenek az értékükből. Ugyanígy, hiába adott egy felfelé ívelő piac, ha a másolt kereskedő nem a megfelelő cryptokat és/vagy rossz időzítéssel vásárolja és adja el.

A legrosszabb pedig, ha mindkét tényező ellenünk dolgozik, vagyis ügyetlen a kereskedő, és még a piac is lefelé húzza a portfóliónk értékét.

Coinmatics strategy list
Hozam -87,97% és +3193% (igen, háromezer-százkilencvenhárom) között mozog a fenti kereskedők profiljain

A regisztráció menete, konfigurálás

A regisztráció gyors és akadálymentes, hiszen a Coinmatics nem egy befektetési platform, ahová KYC/AML dokumentumokkal tudunk csak belépni, az oldal egyszerűen csak egy keretrendszert biztosít ahhoz, hogy másolni tudjunk sikeres kereskedőket.

Mindenek előtt, a portálhoz való hozzáféréshez megadjuk az e-mail címünk, megerősítjük a kapott regisztrációs e-mailt, megadunk egy erős jelszót, (később esetleg 2FA hitelesítést), és már be is tudunk lépni a Coinmatics fiókunkba.

A Binance összekapcsolása a Coinmatics rendszerével

A regisztrációt követően az első lépés összekötni a saját cryptotőzsdénk tárcáját a Coinmatics rendszerével:

Coinmatics - connect your account
Tőzsde bekötése a Coinmatics rendszerbe

Fontos, hogy jelenleg még csak a Binance tőzsdéjét tudja kezelni a Coinmatics, a későbbiekben minden bizonnyal más tőzsdék API-ját is el tudjuk majd fogadtatni. Ha még nincs Binance fiókunk, akkor ezen a linken lehet regisztrálni. Ha viszont már van Binance hozzáférésünk, akkor már tényleg csak pár kattintás összekötni a 2 végpontot.

  1. A Coinmatics portálon az Account menüből az Add Account gombra kattintunk
  2. A választható tőzsdék közül egyedüliként a Binance tőzsdét választjuk, majd Continue
  3. Követjük az utasításokat egész addig, amíg a harmadik szakaszhoz nem érünk, itt adjuk hozzá a Binance-on kigenerált API kulcsot
  4. Utolsó lépésként még kiválasztjuk, hogy melyik típusú pénztárcát szeretnénk rákapcsolni a rendszerre, és kész is vagyunk.

Binance API kulcs generálása

A Binance portálon a profil menüből az API Management almenüben tudjuk kigenerálni a szükséges API csatlakozót.

Binance - API Management
A profil menüpontból az API Management-re kattintunk

Elnevezzük az API kulcsot, hogy könnyen megjegyezhető legyen, mondjuk Coinmatics API-nak, és rányomunk a Generate API gombra.

Binance - API Management - CREATE API
Elnevezzük az API-t, majd kigeneráljuk az azonosítót
Binance API restrictions
Nagyon fontos, hogy csak az Enable Reading és az Enable Spot & Margin Trading opciók legyenek bekapcsolva.

Vissza a Coinmaticsre!

Coinmatics API key copied
Ha bemásoltuk az adatokat, Link Account

A stratégia kiválasztása

Ha össze van hangolva a Binance fiókunk a Coinmaticsszel, már csak találnunk kell egy ügyes kereskedőt, akinek az ügyeleit automatikusan másolni fogja nekünk a rendszer.

Coinmatics - Pick a strategy

Másolható kereskedőkből és stratégiákból bőven van választható opció, ezeket sorba is tudjuk rendezni számunkra tetszőleges szempontok szerint, mint például értékelés, kockázat mértéke, vagy az elért haszon.

Ha megvan a kereskedő, akinek a stratégiáját másolni szeretnénk, akkor a Subscribe gombra kattintva indíthatjuk is a másolást. Ha ez megvan, akkor csak szinkronizálnunk kell a saját Binance tárcánk tartalmát a kereskedőével (Align portfolio), ezzel biztosítva azt, hogy a másolt ügyletek a saját oldalunkon is végbemegy.

Coinmatics graphic 1

A megfelelő stratégia kiválasztása

Ha találtunk egy kereskedőt, akinek a stratégiája illeszkedik, a mi céljainkhoz, mindenképpen nézzük meg a részleteket, itt ugyanis nem mindegy, hogy megfelelően értelmezzük-e a látottakat.

Nézzük rögtön az első kereskedőt, akit a listában látunk, vastagon szedve a lényeges pontokat:

  • Stratégia neve: BINANCE SIGNALS – a kereskedő által megadott stratégia név
  • Értékelés: 6.4a Coinmatics által megadott érték, ami az elért eredmény, a kockázat, az előfizetők száma, és az elérhetőség idejének kombinációjából ered
  • Tőzsde: Binance – ez más jelenleg nem is lehet
  • Kereskedési típus: Spot – fontos, hogy csak Spot kereskedést használ, tehát nincs Futures vagy Margin trading
  • Alapcrypto: USDTaz alapcrypto ebben az esetben USDT, vagyis az USA dollár árfolyamához rögzített stabilpénz
  • Stratégia egyenlege: 231 USD – ez abból a szempontból lényeges, hogy lássuk, már ekkora összeggel is működik a másolás
  • Kockázat: Magasa kockázati tényező az ügyletek típusából kerül megállapításra
  • Jutalék: Ingyenesvannak ingyenes, és fizetős előfizetési típusok.
  • Szignál: Ingyenesvannak ingyenes, és fizetős előfizetési típusok.
  • Hozam: +147,92%az indulás óta elért eredmény

Összességében egész jónak tűnik, viszont mielőtt rányomnánk a Subscribe gombra, érdemes alaposabban megnézni ennek a kereskedőnek az eredményeit, és az ügyletek frekvenciáját.

A +147,92% mindenképpen elismerésre méltó lenne, viszont ha jobban megnézzük, ezt közel 1 év alatt érte el. Ennyit mi magunk is el tudtunk volna érni, ha egy évvel ezelőtt egyszerűen bevásárolunk BTC és ETH cryptoból, és nem nyúlunk hozzá. Hasonló hozamot értünk volna el anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítottuk volna.

Binance Signals - overall profit

A Portfolio pontban láthatjuk azt is, hogy jelen pillanatban milyen cryptok vannak a kereskedő stratégiájába foglalva. Mivel ma pont egy elég turbulens nap van a piacon, így megnyugtató látni, hogy a tőke túlnyomó része USDT-ben van, ezt arra enged következtetni, hogy biztonsági játékos a kereskedő.

Coinmatics - Binance signals strategy portfolio

Összességében tehát nem rossz, amit látunk, de nem is annyira lenyűgöző, hogy előfizessünk. Ha kicsit tovább görgetünk a listában, látunk pár igazán izgalmas stratégiát. A fenti szempontokat figyelembe véve az fxshare névre keresztelt stratégia adatai a következők:

  • Másolási jutalék: 10 USD
  • 2020 november 11 óta elért hozam: +3193,13%
  • Minimum ajánlott tőke, hogy a másolás sikeres legyen: 1000 USDT

Elképesztő eredmények, a kereskedési frekvenciából is látszik, hogy nincs lazsálás, átlagban napi 65 tranzakciót bonyolít a kereskedő, ugyanakkor számolni kell a kockázattal is. Ha adott helyzetben a cryptopiac megindul lefelé, nem látjuk, hogy milyen biztonsági és tőkemegőrzési lépések kerülnének az asztalra.

Mindent összevetve, havi $10-ért cserébe, az 1000 USDT-s indulással számolva még így is működhet a stratégia egy felfelé ívelő piaci környezetben.

Egy hibát viszont kiszúrtunk a Coinmatics hozamszámolásával kapcsolatban. Ha egy kereskedő pénzt tölt fel a Binance tárcájába, amiből a tranzakciókat hajt végre, azt ugyanúgy tőkenövekvésként kezeli a rendszer. Tehát előfordulhat az, hogy egy kereskedő összességében nem teljesít túl jól, de rendszeresen tölti fel a tárcáját cryptoval, így a számok azt mutathatják, hogy nagyon jól kereskedik, pedig valójában nem így van.

Írtunk a Coinmaticsnak ezzel kapcsolatban, azt a választ kaptuk, hogy dolgoznak a hiba javításán, és igyekeznek olyan mérési módszert alkalmazni az oldalon, ami a valós gyarapodást mutatja.

Van a választható stratégiák közt mindenféle, még olyan is, ami teljesen veszteséges – nem is értjük, miért tartja meg őket a Coinmatics. Jó esetben minden stratégiához tartozik egy rövid leírás is, hogy mire számíthatunk, látjuk a cryptokat a portfolióban, látjuk a többé-kevésbé helyesen számolt hozamot, az előfizetés árát, ebből már el tudjuk magunknak dönetni, hogy melyik stratégia illeszkedik leginkább a céljainkhoz.

Ezt a pontot is megjegyeztük a Coinmaticsnak, és a válaszukban elismerték, hogy valóban gondot okoznak azok a kereskedők, akik egy idő után hanyagolják vagy félrekezelik a portfóliójukat, így minden hónapban felülvizsgálják a választható stratégiákat, és kiszórják azokat, amik nem ütnek meg egy bizonyos szintet.

Ha viszont megtaláltuk a kedvencünk, csak rákattintunk a Subscribe gombra, és indul is a másolás. Ha nem egy ingyenes stratégiát választunk, akkor előtte fel kell töltenünk a Coinmatics fiókunkat minimum $20 értékű bitcoinnal, ebből vonja le automatikusan a rendszer a havidíjakat.


Kockázat

Habár a copytrading ebben az esetben alacsony kockázattal jár, nem árt azért észben tartani pár dolgot. A másolt stratégia nem garantálja, hogy végig olyan eredményeket fog produkálni, mint amilyenre előzetesen számítunk. A fentiekben leírt tényezőktől, mint a piaci turbulencia, nem feltétlenül tud jól védekezni egy kereskedő, legyen bármilyen tapasztalt.

Azzal, hogy összekapcsoljuk a Binance pénztárcánkat a Coinmaticsszel, még nem jelenti azt, hogy teljesen átadjuk felette az irányítást. A tárcánkba bármikor belenyúlhatunk, vagyis kézi vezérléssel bármikor tudunk korrigálni, ha szükségét érezzük.

A kivét opció le van tiltva az API megadásakor, tehát nem történhet meg, hogy a kereskedő másolt stratégiája valahogy lehetővé tenné, hogy a tárcánk tartalmát kiürítse vagy bármilyen módon utalásokat indítson.

A kockázat tehát nem biztonsági jellegű, nem kell attól tartani, hogy bárki meglép a Binance fiókunkban tárolt cryptoval. A rizikó inkább a piac kiszámíthatatlanságából és a másolt stratégiák élettartamának kérdésességéből fakad.


Összegzés

A Coinmatics jó választás azok számára, akiknek kevés idejük van követni a crypto piac napi alakulását, vagy nem biztosak a saját kereskedelmi/befektetési stratégiájukban, viszont nem riadnak vissza attól, hogy tapasztalt kereskedők ügyleteit másolják.

A saját tapasztalatunk pozitív. Onnantól, hogy megtanuljuk olvasni és értelmezni a különböző stratégiákat, könnyen tudunk választani. Azt látjuk, hogy az igazán jónak tűnő stratégiák nem ingyenesek, viszont nem is olyan drágák, ami ne érné meg a hozam tükrében.

Külön kíváncsiak vagyunk, hogy milyen fejlesztések lesznek a jövőben, ugyanis az egész platform még csak Beta verziójú, tehát messze nem a végleges rendszert látjuk. Szerencsére nyitottak minden tanácsra és tippre, remélhetőleg a felhasználók és a közösség abba az irányba fogják terelni, ami nekünk is tetszeni fog.

Leave a Comment