Binance Earn

A Binance jelenleg a világ legforgalmasabb virtuális eszköz szolgáltatója. Egyszerre cryptotőzsde, tárcaszolgáltató, start-up inkubátor, és minden más, ami a cryptok világában komolyan vehető.

Nem véletlen tehát, hogy crypto-alapú befektetések is elérhetőek a Binance portálján keresztül, ahol az egészen alacsony kockázatú projektek mellett a vadnyugatias DeFi területre is be tudunk merészkedni.

Ha alacsony kockázat mellett, megbízható portálon szeretnénk gyarapítani a crypto állományunkat, a Binance Earn számos lehetőséget kínál. Befektetői oldalról a sikerhez kell az induló tőke, a befektetett projekt iránt tanúsított bizalom, és türelem.

  • Minimális befektetés: elenyésző
  • Hozam: projekttől függ, 6-47,79% évente
  • Kockázat: minimális

Bevezető

Azt mindenek előtt le kell szögezni, hogy a Binance nem egy letisztult és intuitív platform. Éppen ezért ebben a cikkben szigorúan csak az Earn szekcióval foglalkozunk, a teljes Binance palettáról valószínűleg egy külön fejezetben fogunk írni.

A befektetési lehetőségeknek 3 különböző változatát kínálja a Binance:

  • Flexible terms: határozatlan idejű, lekötés nélkül
  • Fixed terms: határozott idejű lekötés
  • High-Risk products: magas kockázatú termékek

Jellegük miatt csak az első 2 lehetőséggel foglalkozunk, a magas kockázatú termékeket megismerve inkább kellő távolságot tartunk.

A hozamot illetően pedig fontos észben tartani, hogy a megadott várható eredményeket éves intervallumban kell értelmezni (az APY – annual percentage yield ezt jelzi).


Flexible terms – határozatlan idejű, rugalmas befektetés

A határozatlan idejű befektetések közt is 3 altípus közül választhatunk:

Flexible savings – határozatlan idejű megtakarítások – 0,35% – 5,80%

A legegyszerűbb befektetési forma. Ha vannak olyan tokenjeink, amiket nem azonnal szeretnénk adni-venni, hanem szükség esetén elég másnapra elérhetővé tenni, akkor érdemes itt gyarapítani őket.

Kényelmes, mert bármikor elérhető, nincs lekötés, viszont a hozam is alacsony. Érdekes, hogy a FIAT pénzt is tudjuk itt kamatoztatni, az EUR például 3,21%-os éves hozammal számol. A hagyományos pénzintézeteket ez messze felülmúlja, hiszen lekötés nélkül ekkora hozammal sehol nem találkozunk.

Launchpool – indítópult – bizonytalan, változó hozam

A Binance egyik elvitathatatlan érdeme, hogy új kezdeményezéseket gyakran felkarolnak az indítópulton keresztül. Ha egy induló projekt komolynak bizonyul, és lát benne fantáziát a Binance, akkor elérhetővé teszik közösségi befektetőknek. Számos ilyen indítópultos projekt látott már napvilágot, a befektetők változó hozammal szálltak ki, bizonyos esetekben hatalmas profittal, más esetekben rögtön indulás után beszakadt az adott token árfolyama.

Érdekességként figyeljük, ha van olyan projekt, amibe szívesen teszünk BNB tokent indításhoz, akkor szépen megtérülő befektetés lehet belőle.

BNB Vault – Binance token trezor – hozam aggregátor

A BNB Vault azoknak jó választás, akik a Binance saját tokenjét tartják hosszú távon, és annak minden előnyét ki szeretnék használni. A BNB Vault ugyanis automatikusan allokálja a befektetett BNB-t megtakarítási, indítópultos, DeFi letétes, és más kategóriákba, így maximalizálva a hozamot.

Előnye, hogy annak ellenére, hogy hosszútávú befektetésként a legjövedelmezőbb, nincs lekötési idő, és ahhoz képest magas hozamokat is el lehet vele érni.


Fixed terms – határozott idejű, lekötött befektetés

A határozott idejű befektetéseknél 4 alkategóriát kínál a Binance:

  • Fixed Savings – határozott idejű megtakarítás – 6,31% – 7,00%
  • Staking – határozott idejű letétbe helyezés – 1,49% – 47,79%
  • Activities – a Binance saját, időszakos és korlátozottan elérhető akciói – 5,00% – 40,00%
  • ETH 2.0 Staking – az Ethereum lánc új verziójához tartozó letétezés – 20%-ig

Fixed Savings

Ebben a kategóriában USD alapú stabil tokeneket tudunk lekötni és kamatoztatni, a lekötési időtől függően változik a kamat:

Lekötött napokUSDTBUSDUSDC
76,31%6,31%5,31%
146,48%6,48%5,48%
306,66%6,66%5,66%
907,00%7,00%6,00%

Staking

A staking, vagyis a letétezés egy egyszerű módja a passzív bevételi forrásoknak. A letétbe helyezett tokenjeink a Binance Earn moduljában különböző lekötési időszakokban, különböző százalékban kamatoznak, a sáv az egészen alacsonytól a magasig tart.

Van a listában 2 kiugróan magas kamatozású token, a 1INCH és a FIL.

A lenti példában a 1inch lekötése látható. Néhány kattintással a Spot tárcánkban lévő 1inch állományt lekötött, kamatozó tárcába tesszük.

Miután a sikeres felíratkozás megtörtént, a tárcánkban az Earn szekció alatt láthatjuk, hogy hol jár a lekötésünk, mennyi idő van hátra a feloldásig, és mekkora a napi megtermelt haszon.

Mivel a Filecoin és a 1inch is olyan tokenek, amelyekkel hosszú távban gondolkodunk, pont kapóra jön, hogy 2 hetes intervallumokkal le tudjuk kötni őket, kényelmes kamatozással.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy itt a kamatozás csakis az adott token mennyiségére vonatkozik, nem pedig a lekötés idején rögzített FIAT árfolyamra. Tételezzük fel, hogy Filecoinból lekötünk 15 napos intervallumokban 10,00 egységnyi kezdő tokent, fél éven át úgy, hogy a kamattal együtt forgatjuk újra. Hat hónapnyi lekötés és újraforgatás után 12,181323 egységnyi Filecoinunk lesz (vagyis 21,81% profit).

Ha ez idő alatt a Filecoin árfolyama az elvárásainknak megfelelően növekszik, akkor a nyereség többszöröződik. Ha viszont az árfolyam nagyobb mértékben csökken, mint amekkora mértékben a kamattal növekszik a teljes érték, akkor nettó veszteségben vagyunk.

Activities

Bizonyos időszakokban a Binance akciókat hirdet, aminek keretein belül kiugróan magas kamatozással tudunk lekötni egy adott tokent. Ennek a sajátossága, hogy csak korlátozott ideig és korlátozott mennyiségben lehet letétet rögzíteni. Így nem árt résen lenni, ha ki szeretnénk használni a lehetőséget, mert általában gyorsan megtelnek a limitek.

Az, hogy pont melyik tokenhez fog akciós letétezést kínálni a Binance, nem lehet kiszámítani, de többnyire éppen futó promóciókhoz kapcsolódik egy-egy ilyen kampány.

ETH 2.0 Staking

Az Ethereum láncon állandóak fejlesztések. Ennek az egyik mérföldköve lesz a 2.0 verzió bevezetése, amellyel a rendszer sok eddig ismert hátránya meg fog szűnni. Az egyik nagy változás a Proof of Stake bevezetése lesz, aminek a következménye, hogy ETH tokent tudunk letétezni, egyenesen a Binance Earn szekción keresztül.

Habár az Ethereum lánc megkerülhetetlen a crypto világban, úgy ítéljük meg, hogy sokkal izgalmasabb és jövedelmezőbb lehetőségek is rendelkezésre állnak az Earn kategórián belül, így ezt inkább azoknak lehet érdekes, akik elkötelezettek az Ethereum iránt.


Összegzés

A Binance Earn egy kényelmes megoldást jelent azoknak, akik hosszú távban, befektetési jelleggel gondolnak a cryptora. Legyen az bármelyik token, valószínűleg találunk hozzá kapcsolódó lekötési opciót, ezzel is gyarapítva a crypto állományunk.

Mi is élünk a lehetőségekkel, főleg azoknál a tokeneknél, ahol tekintélyes kamatozással számolhatunk, és egyébként is hosszú időre vásároltuk az adott cryptot (pl. Filecoin, 1inch).


Leave a Comment