Pionex gridbot

A korábbi posztok inkább azoknak szóltak, akik aktívabban szeretnek kereskedni, de sokaknak kényelmesebbek azok a platformok, amik inkább “set and forget” alapon működnek. A Pionex gridbotjai valahol a kettő közt helyezkednek el, hiszen kényelmesen tudunk vele kriptózni, rövid-, közép-, vagy akár hosszútávon anélkül, hogy sokat kellene vele foglalkozni.

  • Hozam: változó, a kiválasztott kriptótól függ
  • Kockázat: effektíve nincs
  • Minimális befektetés: a választott gridtől függ, némelyik már $100 alatt is indítható

Háttér

A Pionex egy megbízható, szingapúri bázisú platform, amely automatizált kereskedő robotokat futtat a felhasználói számára. A legfontosabb tényező a megbízhatóság szempontjából, hogy rendelkeznek nem csak a szingapúri MAS (Monetary Authority of Singapore) engedélyével, hanem az USA MSB (Money Services Business) licenszével is, ami egy elég meggyőző tanúsítvány a hitelesség mellett.

A platform már több éve működik, a vezetői tapasztalatok is magukért beszélnek (Goldman Sachs, Citibank, HSBC), tehát szakértői gárda kezében van a kormány.

A likviditási alapot a Binance és a Huobi szolgáltatják, ezzel garantálja a rendszer azt, hogy mindig aktív hozzáférése van a felhasználóknak a tőzsdéken elérhető kriptókhoz.

Regisztráció és egyenlegfeltöltés

A regisztráció menete végtelenül egyszerű, ide kattintva el is kezdhetjük, pár perces művelet az egész. Miután elvégeztük a fiókunk regisztrációját, beállítottunk minden biztonsági faktort, nem maradt más, mint feltölteni az egyenlegünket a kívánt összeggel.

Azt fontos tudni, hogy a Pionexen keresztül nem tudunk FIAT pénzért kriptót venni, tehát szükséges egy másik tőzsde, ahol először veszünk USDT-t, és azt átutaljuk a Pionexnél vezetett tárcánkba. Szerencsére a platform támogatja a Binance Smart Chain (BEP20) protokolt, így ha például Binance-ról küldünk USDT-t, akkor csak $0,80 a tranzakciós költség.

Pionex bot

A Pionexen többféle kereskedő bot is található, ebben a posztban csak a legfontosabbal foglalkozunk, ami a Gridbot. A többi is érdekes, és hosszútávon mindenképpen megfontolandó, viszont ahhoz, hogy ismerkedjünk a grid kereskedelemmel, átlássuk az előnyeit/hátrányait, érdemes a sima griddel indítani.

Gridbot

A grid trading – ami magyarul rácsrendszeres kereskedelem – egy alacsony kockázatú, de hosszú távon profitábilis automatizált kereskedelmi módszer. A lényege, hogy az adott eszköz – ebben az esetben a kiválasztott kripto – árfolyamgörbéjét megvizsgálva vízszintes rács alapján vételi és eladási parancsokat határozunk meg. Amikor az árfolyam lefelé megy, akkor a vételi parancsok aktiválódnak, ha pedig megindul felfelé, akkor az eladási oldal indul meg. Ezzel a módszerrel lehet azt biztosítani, hogy amikor a piac fluktuációs fázisban van, akkor is profitáljunk az árfolyam ingadozásából.

Itt fontos, hogy meghatározzunk egy alsó és egy felső rácsot, előbbi a legalacsonyabb ár, amire számítunk az adott kripto mozgásából, utóbbi pedig a legmagasabb pont. Ezek közt az alsó- és felsőértékek közt helyezünk el horizontális rácsvonalakat, amiken áthaladva a rendszer vesz vagy elad arányosított részeket a teljes allokációból.

Paraméterek és indítás

  1. Kiválasztunk egy devizapárt (ebben a példában az XMR/USDT párost):
  2. A botok közül kiválasztjuk a Grid Tradinget, azon belül pedig az AI Strategy-t.
  3. A rendszer visszamenőlegesen 7 napos intervallum alapján meghatároz egy alsó- és egy felső rácsot, azok közt pedig elhelyez egy ideális számú köztes rácsrendszert.

Az allokálni kívánt összeget a rendszer felosztja XMR/USDT részre. Ami a jelenlegi árfolyamhoz képest az alsó rácsokon van, azt megtartja USDT-ben arra az esetre ha az árfolyam lefelé indulna, a többiből pedig XMR-t vesz, és a felette lévő rácsokra eladási parancsokat rögzít.

Ha megvan az allokáció, indítható a gridbot. A Pionex platform egyik nagy dobása, hogy van egy mesterséges intelligencia alapú (valójában nem az, de hasonlít rá) számítási modellje, hogy hogyan határozzuk meg a kiválasztott kripto alsó és felső rácsvonalát, és az azok közti rácsok számát úgy, hogy a legkedvezőbb legyen a felhasználónak.

Viszont érdemes figyelni arra, hogy csak 7 napos “backtesting” alapján végzi az AI az automatikus beállításokat, így például abban az esetben, ha valamilyen nagyobb anomália volt az árfolyamban, nem fogunk értelmes rácsot kapni.

Mégjobb, ha magunknak megnézzük az adott kripto árfolyamának alakulását 30 napra visszamenőleg, és az alapján magunk állítjuk be az alsó és felső rácsot. Ilyenkor érdemes a “Copy parameters to manual settings” gombbal átmásolni a kézi beállításokra az AI által megadott számokat, és csak a 2 szélső értéket átírni.

Optimális időzítés

Mint a kriptók esetében a legtöbbször, itt is fontos szerepe van az időzítésnek. A legjobb az, ha akkor indítunk gridbotot, amikor az árfolyam épp egy korrekcióban, vagy röviddel az után van, tehát felfelé ívelő görbére számítunk.

Ha egy erős felfutás után indítunk botot, könnyen lehet, hogy a rács alsó vonala alá bukik az árfolyam egy korrekció után, így azt az időt, amíg vissza nem ér az eredetileg meghatározott rács sávjába, nem fog tranzakció történni.

Hozam

A gridbot hosszú távon profitábilis, ez nem kérdés. A hozam mértéke nagyban függ attól, hogy a kiválasztott kripto árfolyama hogyan mozog. Ha hosszú távban gondolkodunk, akkor abszolút megéri a kihasználni az árfolyamfluktuáció kínálta lehetőséget, és profitálni belőle.

A tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy óvatos, felfelé ívelő árfolyam esetében egy éves intervallumban profitábilisabb tud lenni a gridbot, mintha simán csak HODL üzemmódban tartanánk az adott kriptót.

A legjobban akkor járunk, ha találunk egy olyan kriptót, aminek szép jövőt várunk, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy még korai stádiumban jár, és az alacsonyabb piaci kapitalizáció (market cap) miatt nagyokat tud mozogni az árfolyam. Egy ilyen példa volt a RAVEN, amely 31 napos üzemidő alatt 10,88% százalékos profittal zárt.

Be tudjuk még állítani azt is, hogy ha például a felső rácsot eléri az árfolyam, akkor a rendszer automatikusan zárja le a botot. Ez azért hasznos, mert rögtön lesz alkalmunk új paraméterek alapján indítani egy másikat, és nem vesztünk időt üresjárattal.

A hátrányok közé sorolható az, hogy ha túl erős a felívelés, vagyis az adott kripto árfolyama nagyon megindul felfelé, ingadozás nélkül, akkor összességében kevesebb profittal fogjuk zárni a botot, mintha csak megvettük volna adott árfolyamon, és az egészet eladjuk a tetején – persze azt kitalálni, hogy hol lesz a tető, nem igazán lehetséges.

Összegzés

A Pionex egy barátságos platform, megkönnyíti a dolgunk, ha nincs időnk túl sokat foglalkozni napi szinten a befektetésünkkel. A grid paramétereinél érdemes némi időt eltölteni a beállításokkal, de onnantól már elég hetente ránézni, hogy milyen tranzakciókat generált a rács.

Összeségében szeretjük a Pionexet, az utóbbi idők ingadozó árfolyamainak hullámait szépen meg lehetett vele lovagolni.

Leave a Comment