Kripto bemutató: Audius

Amikor befektetésre alkalmas kriptókat keresünk, az egyik legfontosabb kérdés, amit felteszünk az adott érmével/tokennel kapcsolatban, hogy milyen problémára ad megoldást? Ha egy valós, jól körülírható megoldást tud nyújtani az adott kriptó használata egy régóta fennálló problémára, akkor érdemes vele foglalkozni. Egy ilyen kriptó például az Audius, ami a zeneipar egyik legfájóbb pontjára jelent gyógyírt.

Művészek-vállalatok-hallgatók

Spotify, Tidal, Youtube Music, Deezer, Apple Music, stb. Nem kell őket bemutatni, manapság mindenki használja őket, hiszen kényelmes, pillanatok alatt megtalálunk rajta nagyjából bármilyen zenét, felismeri a zenei ízlésünk, stb. A hallgatóknak jó, a streaming szolgáltatóknak szintén, hiszen a havidíjakból szépen profitálnak; egyetlen játékos marad ki a jóból: az művész.

A művészek és a zeneipari vállalatok viszonya sosem volt kifejezetten rózsás, korábban a kiadók tették zsebre a bevételek nagy részét, az internetes zenehallgatás őket viszont szépen kiszorította a játékból. Jó esély lett volna ekkor új alapokra helyezni a művészek és az ipar kapcsolatát, de a helyzet csak romlott. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy hány meghallgatást kell generálni ahhoz, hogy a művész $1 bevételhez jusson az adott streaming szolgáltatónál, illetve hogy 1 meghallgatás mennyi bevételt jelent.

A zenészek alig keresnek valamit a streamingből, azok pedig szépen kaszálnak a szolgáltatással.


A megoldás: a közvetítő kihagyása

Milyen lenne tehát az a modell, ahol a szolgáltatók, vagy a kiadók nem sarcolják meg a művészeket? Ha az egész folyamat automatizált, blokklánc alapú szolgáltatáson menne, rögtön nem nehéz elképzelni. A művészek itt saját maguk tölthetik fel a zenéket az Audius rendszerébe, a hallgatók pedig az Audius applikáción keresztül tudják élvezni a zenét. Érdemes elolvasni a Whitepaper-t, ott részletesen le van írva, hogy pontosan milyen modell alapján működik a rendszer.

Az Audius ezzel a smart contractra épülő rendszerrel tudja megoldani azt, hogy a művészek a bevételek 90%-át kapják meg, ami nagyjából a fordítottja annak, amit eddig a szolgáltatók nyújtottak. A kompenzálás az Audius saját tokenjével történik, ami az AUDIO.


Audius token: AUDIO

Maga a token ERC-20 blokkláncon működik, a mozgatása így nem pont a legolcsóbb. Ugyanakkor a stakingért cserébe a rendszeren belül kapunk további tokeneket, főleg ha node operátorként üzemeltetünk egy gépet.

Az árazását illetően jelenleg jutányosan lehet venni a tokent, az eddigi legmagasabb ár $4,99, a poszt írásakot nagyjából $1,28-ért juthatunk hozzá, ez a kb. 75%-os kedvezményt jelent a mindenkori legmagasabb árhoz képest.

Ezen az árfolyamon érdemesnek tartjuk a vásárlást, hosszú távú befektetésnek kifejezetten jól jöhet.

AUDIO-t legegyszerűbben a Binance-on tudunk venni.


Audius streaming platform

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy próbálja ki az Audius streaming platformot, amit az https://audius.co/ oldalon lehet elérni. Van asztali és mobil app, illetve webes felület is.

Ami a legjobb: INGYENES!

Leave a Comment