Bitget Copy Trading

A legújabb elemzésünk egy rendkívül jól jövedelmező, de kockázatos befektetési/kereskedési formát mutat a Bitget platformján, ami a Copy Trading. A lényege, hogy profi kereskedők tranzakcióit másolja a rendszer a saját tőkénkre vetítve, némi jutalékért cserébe. Az elképzelés zseniális, káprázatos eredményeket is lehet vele elérni, de nagyon sok a buktató, a hibalehetőség, amivel az egész befektetésünk elveszhet. Így nagyon észnél kell lenni, az óvatosság elengedhetetlen. Ugyanakkor, az általunk kialakított iránymutatókkal biztonságosan tudjuk használni a rendszert, és ami a lényeg: szép profitot tudunk bezsebelni.

  • Hozam: 20-30% átlag havonta
  • Kockázat: magas, de jelentősen csökkenthető
  • Minimális befektetés: $1.000 ajánlott
  • Lekötés: nincs

Kétségtelenül, ez az eddigi legjövedelmezőbb befektetési lehetőség, amit a pénzmalacon bemutatunk, de egyben ez követeli meg a legnagyobb köröltekintést. Nem véletlenül teszteltünk nagyjából 5 hónapon keresztül, mire ki tudtuk alakítani azt a szabályrendszert, amivel már elégedettek vagyunk hozam/kockázat arányában.


Bitget – egy váltó a sok közül?

Mielőtt bármilyen platformra pénzt/kriptót küldünk, az első lépés mindig a háttér és a megbízhatóság ellenőrzése. A Bitget Európában kevésbé népszerű, ritkábban használt váltó. Ismerős lehet viszont azoknak, akik otthonosan mozognak a foci világában és jól tudják, hogy ki a Juventus egyik fő szponzora, vagy akik a CS:GO bajnokságokat követik, ugyanis a legutóbbi PGL kupát is ők támogatták. A szponzori tényező ugyanakkor önmagában még nem garancia a megbízhatóságra, így nézzük a hátteret.

A szingapúri központtal rendelkező Bitget 2018-ban indult el, napjainkra a világ 5. legnagyobb kripto váltója, derivatíva kereskedés szempontjából. A profilját ebből a szempontból be is lehet határolni, inkább kereskedelmi és OTC platform, mint befektetési és fejlesztési központ, mint amilyen például a Binance. Tekintve, hogy szingapúri a központ, így különösebben a geopolitikai kockázatoktól sem kell tartani.

Az 5 éve töretlen növekedés és terjeszkedés azt mutatja, hogy megfelelő vezetői kezekben van a platform, ráadásul nem volt sikeres hackertámadásuk sem, ami mindenképpen elismerést érdemel.


Regisztráció

A Bitgetre történő regisztráció egyszerű, nem beszélhetünk olyan bonyolult és körülményes folyamatról, mint más platformok esetében. Cserébe biztonsági funkciók sorát tudjuk megadni, ez szintén hatalmas plusz pont a Bitget javára. Érdemes is beállítani mindegyiket:

  • Belépési jelszó
  • Telefonszám
  • E-mail cím
  • Google 2FA
  • Külön kivét jelszó
  • Halászat elleni azonosító jelzés

Ha ezekkel mind megvagyunk, jöhet az azonosítás, amit már más váltóknál is megszokhattunk. Feltöltjük a személyink vagy útlevelünk másolatát, valamint egy szelfit, amin ugyanazt a dokumentumot mutatjuk egy papírcetlire írt dátummal együtt, és pár órán belül meg is kapjuk a KYC eredményét.

Tulajdonképpen KYC azonosítás nélkül is tudjuk használni a legtöbb funkciót, csak a kivétben van limit, ha nem azonosítjuk be magunkat sikeresen. A befektetések volumenére való tekintettel ugyanakkor a legjobb megcsinálni a beazonosítást, hogy biztosan hozzá tudjunk férni korlátlanul a Bitgeten elhelyezett tőkénkhez.


Tőke feltöltése

Ha mindennel sikeresen végeztünk, biztonságos a fiókunk és az azonosítás is sikeres, a következő lépés a befektetésre szánt tőke elhelyezése. Erre több lehetőségünk is van, a Bitget külső partnerek segítségével tud közvetetten kriptót érkeztetni, viszont ezeknek a járulékos költségei kifejezetten magasnak mondhatóak a saját 4-5% körüli kezelési költségeikkel.

Szerencsére van olyan megoldás is, ami tulajdonképpen költség nélküli. Ehhez csak az kell, hogy a korábbi begyejzésünket követve a Binance-en legyen meg a befektetni kívánt összeg USDT-ben.

A Bitget támogatja a Binance Smart Chain (BEP20) láncot, amivel a Binance-ről percek alatt, $0,80 tranzakciós költségért tudjuk átküldeni az USDT-t.

Ehhez először kimásoljuk a Bitgetről a BEP20-as USDT tárcánk címét:

Felső menüsorban Assets -> Deposit
Deposit menüpontnál Coin: USDT; Chain Name: BSC(BEP20); Deposit address: másolás

Ha ezzel megvagyunk jöhet a Binance tárcánk, ahonnan a kivétet indítjuk a másolt címre:

Withdraw Crypto: Coin: USDT; Address: vágólapról Ctrl+V; Network: BSC BNB Smart Chain (BEP20); Amount: tetszőleges mennyiségű USDT

Ha megvagyunk, akkor jóváhagyjuk a kivétet, és 1-2 percen belül meg is jelenik a Bitget Spot tárcában az összeg. Innen már csak egy egyszerű áthelyezés a Futures tárcába, és indulhat a kereskedés.


Copy Trading

Traderek listája

Ha fel van töltve a Futures fiókunk a befektetésre szánt USDT-vel, akkor kezdhetjük a Copy Tradinget, aminek az első lépése a Trader kiválasztása, akit másolni szeretnénk. A traderek listáját a Copy Trade főmenüből érjük el:

Átlapozva a traderek listáját, rögtön feltűnik, hogy milyen sok választási lehetőség van, illetve hogy milyen döbbenetes hozamokkal kereskedik némelyik. Az első sorban rangsorolási opciók közül választhatunk, tehát sorba rendezhetjük a tradereket a következő szempontok szerint:

  • Rangsor (Ranking)
  • Teljes tőke (Total Equity)
  • Befektetés megtérülése (ROI)
  • Eredmény 3 hétre (Total P/L 3W)
  • Nyereség/veszteség aránya 3 hétre (Win Rate 3W)
  • Teljes eredmény (Total P&L)
  • Összesített másolók száma (Accumulated Followers)
  • AUM
  • Másolók száma (Followers)

Bármilyen szempont szerint is rendezzük a tradereket, azt látjuk, hogy némelyik elképesztő hozamokat csinál. Ilyenkor mindenképpen meg kell nézni a részleteket, a több száz százalékos hozamok mindig gyanakvásra adnak okot.

A kincs a részletekben van

Nézzük meg rögtön az első oldalon legjobbnak tűnő trader adatait:

Látjuk, hogya Full heel SF nevű tradernél 715,29%-os megtérülést mutat az adatlap; 3 heti eredmény $211,28; minden pozíciót profittal zárt; a teljes eddigi eredménye $211,28; összesen eddig 495 másolója volt; a másolók összesen $36.4712,87 profitot kerestek általa.

Ezen felül még látjuk azt, hogy a másolói kvóta tele van, 150/150 a telítettség; illetve a trader nem hozza nyilvánosságra, hogy mekkora tőkével kereskedik. Eddig jónak tűnik a dolog, nézzük azonban a részleteket.

Settled for…

Az első dolog, amit meg kell nézni, hogy mióta kereskedik a trader, itt rögtön látjuk, hogy “Settled for 24 Day” – azaz 24 napja van aktív egyenlege a Bitgeten. Ez semmiképpen sem elegendő idő ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy hosszú távon mennyire lesz sikeres ez a trader.

Ezen felül még az is megtévesztő lehet, hogy ez a 24 nap csak a regisztráció első napjától eltel időszakot jelzi, nem pedig az első megnyitott pozíció óta eltelt napokat. Tehát ilyenkor érdemes visszalapozni a kereskedési előzményekben, hogy mikor nyitotta az első pozíciót. Gyakran előfordul, hogy valaki már sok hónapja regisztrált, de csak pár napja kezdett el kereskedni. Tehát mindenképpen végig kell nézni a korábbi pozíciókat, hogy lássuk hogyan kereskedik, milyen stratégiát követ.

100% Win Rate – lehetséges ez?

Ha egy trader minden pozícióját profitban zárja, az mindenképpen pozitív üzenetet közvetít, de a tapasztalt traderek és akik már hosszabb ideje foglalkoznak kereskedéssel, tudják, hogy ez egyrészt nem fenntartható, másrészt valószínűleg addig vannak nyitva a megnyitott pozíciók, amíg profitra nem fordulnak, ezalatt az idő alatt viszont nagyon fájdalmas mínuszokat tudnak csinálni. Ettől függetlenül van néhány kivétel, amelyik ezek ellenére is jó választás lehet másolásra, de ne feledjük, hogy a 100%-os sikerráta nem garancia a sikerre, gyakran éppen az ellenkezőjére jelent biztos prognózist.

History – itt a lényeg!

A traderek gyakran 3 hetes eredmények alapján mutatnak igazán jó eredményeket, viszont hosszú távú befektetés szempontjából ez az időszak aligha elég ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy megbízhatóan kereskedik-e az adott trader vagy nem.

Így nem marad más, bizony vissza kell nézni a korábbi pozíciókat, és abból kiszűrni, hogy milyen stratégiát alkalmaz a trader, hogy kereskedik nyugodt időszakokban és bizonytalan, nagy kilengésű napok során egyaránt. Ezt csak úgy tudjuk megcsinálni, hogy az összes elérhető pozíció nyitását és zárását kielemezzük, minél távolabbra tudunk visszamenni az időben, annál jobb.

Mi sem csináltuk ezt másképp, rászántuk az órákat, és sziszifuszi módszerekkel kimásolgattuk a kiválasztott traderek kereskedelmi előzményeit, néhol volt hogy 3-4 hónapra visszamenőleg. Tapasztalataink alapján nem érdemes olyan tradert másolni, akinek csak pár hétre visszamenőleg vannak elérhető pozíciói. Annyiból nem tudjuk megállapítani, hogy megbízhatóan kereskedik-e, húzós időszakokban higgadt tud-e maradni, stb. Mindenképpen kell legalább 2-3 hónap, mire ki tudunk mutatni valamiféle mintát, ami alapján el tudjuk dönteni, hogy a kereskedési stílus megfelelő-e vagy sem.

Ha megtaláltuk az igazit – Follow!

Amint elvégeztük a “házi feladatot”, és kielemeztük a választott tradert, jöhet a másolás megindítása, a Follow gombra kattintva:

A gombra kattintva jön egy egyszerű ablak, ahol megadhatjuk, hogy mekkora méretű pozíciók kerüljenek megnyitásra minden alkalommal, amikor a trader is nyit egy pozíciót. Itt viszont különösen fontos a részletek beállítása, tehát kattintsunk is rögtön a Switch to Advanced gombra:

Itt megkapjuk azokat a beállítási lehetőségeket, amikkel bebiztosíthatjuk azt, hogy a nekünk megfelelő biztonsági szinttel kerülnek majd megnyitásra a pozíciók. Minden elérhető pár esetében megadjuk, hogy mekkora szorzóval nyisson a rendszer mekkora pozíciókat (az alsó limit 10 USDT).

USDT margin; 50X szorzó; 10USDT per pozíció

Ezeket minden elérhető párnál beállítjuk, és a végén megerősítjük:

Ha minden stimmel, akkor megerősítjük a másolási szándékot. Ezután látni fogjuk a tradert a saját listánkban is:

Ha látjuk a tradert a listában, akkor innentől nincs más dolgunk, mint megvárni az első nyitott pozíciót, hogy a biztonság kedvéért le tudjuk ellenőrizni, hogy minden beállításunk úgy lett mentve, ahogy szerettük volna. Innentől viszont másolni fogja a rendszer a trader összes pozíció nyitását és zárását.

Mik a helyes beállítások?

Nagyon nem mindegy, hogy milyen beállítások mellett másolunk egy tradert, valójában ezen áll vagy bukik az egész rendszer. Ez egyben a legnehezebb része is a történetnek, hiszen a kiválasztott trader korábbi kereskedési mintái alapján kell meghatároznunk, hogy mekkora összeggel érdemes indítani a másolást; mekkora szorzóval; mekkora pozíció mérettel.

Az egyetlen megoldás erre, ha az elején nagyon óvatos beállításokkal (nagyobb keret, kis szorzó, kis összeg) indulunk, és ha az első pár hét sikeres, akkor emeljük addig a szorzót, vagy a pozíció méretét, amíg el nem érjük azt a szintet, ami már kényelmesnek mondható kockázat/profit arányában. Ha ezt a tesztidőszakot kihagyjuk, szinte biztos, hogy veszteséggel kell majd szembenézni, erre igazából nincs más módszer.

Azt tapasztaltuk, hogy még azoknál a tradereknél is, akik komolyan kereskednek, és Elite státuszban vannak a Bitgetnél, azoknál sem érdemes ezek alá menni:

  • Tőke: MINIMUM $1.000
  • Szorzó: MAXIMUM 25x
  • Pozíció mérete: MAXIMUM 10 USDT

Nagyobb tőkével már lehet nagyobb szorzót is megadni, tehát ha valaki $2.000-vel tud indítani, az adhat 50x-es szorzót is a tradekre, vagy 25x mellett nagyobb pozíció méretet. Összességében az elv az, hogy a teljes tőke 1%-át allokáljuk egy-egy pozícióra, maximum 25x szorzó mellett. A három közül bármelyik tényezőt változtatva a többi kettő is arányos változtatásra szorul.

Mivel egyszerre több tradert is lehet másolni, így kiemelten fontos, hogy a fenti értékek csak 1 trader másolása esetén maradnak érvényben, tehát ha 2 tradert szeretnénk másolásra állítani, akkor a szükséges tőke is duplázódik, a szorzó és pozíció mérete marad.

Példák profi traderekre

Kitalálni ezeket az arányokat nem volt egyszerű, mint ahogy az is rengeteg időt vett igénybe, hogy találjunk egy igazán profi tradert. Mutatunk 3 olyat, akiknek a kereskedési módszerei a mi kockázati tűréshatárunkon belül helyezkedik el, és a fenti beállításokkal sikeresen kereskednek.

Playfun

Elite trader. Több, mint 1 éve kereskedik a Bitgeten, a 4 hónapra visszanyúló adatok alapján megbízható. Jól látja, hogy mikor kell Long vagy Short pozíciókat nyitni. Abszolút első helyen van nálunk. Havi átlag profit: 36%

trust me

Elite trader. Erősen shortoló trader, Long pozíciót alig láttuk nyitni. A napi nyitott pozíciók száma sokszor meghaladja a megengedett limitet, ilyenkor kézzel kellett nyitni pozíciókat, amiket a rendszer már nem engedett. Ez kényelmetlen volt, és összességében nem lehetett “Set and forget” alapon másolni a pozíciókat, folyamatosan figyelni kellett. Ettől függetlenül rendkívül profitábilis, az egyik legjobb. Havi átlag profit: 26%

Yang Yang A

Egy rejtett gyöngyszem. 100%-os sikerrátával tradel, ez néha azzal jár, hogy akár 3 hétig is nyitva marad egy pozíció, amíg profitábilisra nem vált, de legalább az alatt az idő alatt is szorgosan kereskedik, és termeli a profitot. Óvatosság azért itt kiemelten fontos. Havi átlag profit: 24%

Mindegyik traderhez letölthetővé tesszük az elemzésünk, ha bárki szeretné saját részére elemezni a korábbi pozíciókat, ennyivel is előrébb van.

Slot reminder

Minden tradernek megvan a saját másolói kvótája. A sikeres tradereknek ez általában tele van, és nem lehet őket már másolni, addig amíg valamelyik másolójuk ki nem áll a sorból. Erre a megoldás a Slot reminder beállítása, amely jelez nekünk, ha megüresedik egy hely. Érdemes figyelni, mert a legjobb traderekért érthetően nagy az érdeklődés. Itt elsősorban a mobilos applikáció van hasznunkra, mert akár mobilon keresztül is meg tudjuk oldani a másolást, még akkor is, ha a részleteket csak később, már webes felületről végezzük el.


Kockázat

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a Copy Trading mindig kockázatos, de igazából teljesen arányban van az elérhető profittal. Mindenkit arra kérünk, hogy aki ebbe belevág, kellő óvatossággal és körültekintéssel csinálja, és ne menjen az általunk kialakított kockázati szint fölé.

Azt is meg kell jegyezni, hogy egy trader múltbéli eredményei nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Láttunk már olyat, hogy egy trader bika piac idején nagyszerű teljesítménnyel kereskedett, de amint lefelé fordult az irány, gyorsan és sorozatosan bukóba fordultak a pozíciói.

Fontos még, hogy rendszeresen figyeljük a nyitott pozíciókat és az aktuális egyenleget. Hiába találunk megbízható tradereket, ha egyszer a piac hirtelen az ellenkező irányba fordul, ők sem tudnak sok mindent tenni, minthogy lezárják (jó esetben) a veszteséges pozíciókat, vagy megvárják, amíg a piac ismét kedvező fordulatot vesz, addig viszont ki kell bírni gyomorral a minuszokat.


Költségek

Azt tudni kell, hogy a traderek 8% jutalékot kapnak minden profitban lezárt pozícióból. Tehát 10 USDT profitból 0,80 USDT az ő markukat üti. Ezzel teljesen ki vagyunk békülve.

Van viszont egy másik tényező, az pedig a Bitget saját költségei minden pozíció nyitásánál és zárásánál. Itt ha 50x-es szorzót használunk, akkor 3% nyitási és 3% zárási díjról beszélünk, tehát összesen 6%-ba kerül nyitni és zárni egy adott pozíciót.

Ezekre is van egy megoldásunk. A pénzmalacos linkkel regisztrált felhasználók 15% kedvezményt kapnak ezekből a költségekből. Hamarosan további kedvezményeket lehet majd elérni akkor, ha BGB tokent vásárolunk (ez a Bitget natív kriptója), várhatóan további 15% kedvezményt lehet majd elérni – jelenleg a kedvezmények csak a Spot trading sávban érvényesek, ezt fogják kiterjeszteni Futures-re is.


Jutalmak

A Bitget kifejezetten erős a jutalmak kiosztásában. Kapunk 5USDT-t azért, ha sikeresen beazonosítjuk magunkat a KYC folyamat során, 20 USDT-t akkor, ha az első copytrade-et megnyitjuk, 30 USDT-t ha az első manuális futures pozíciót lezárjuk.

Ezen felül mindig vannak különböző akciók a Telegramon és a Discordon, ha ezeket is figyelembe vesszük, elég szép összegeket lehet összekapirgálni.

Ezeket az jutalom USDT-ket mind a tranzakciós költségekre tudjuk elkölteni, tehát jelentős költségcsökkentést tudunk elérni, ha figyelünk, és aktiváljuk az elérhető kuponokat.


Összegzés

A Bitget Copy Trading egy izgalmas, kockázatos, de egyben rendkívül profitábilis eszköz. Nagy óvatosság és körültekintés mellett szép hasznot tud nekünk csinálni. Nekünk mindenképpen tetszik a platform, remélhetőleg még találunk megbízható tradereket, akiket másolni tudunk.

Ha bárkinek kérdése van, nyugodtan hagyjon egy kommentet lent, válaszolunk!

2 thoughts on “Bitget Copy Trading”

Leave a Comment