Stablecoin áttekintés

Az utóbbi időben sokat lehetett hallani a stabilérmékről, és a bennük rejlő kockázatokról. Nem mellékes, hogy az utóbbi árszakadás egyik kiváltó oka a nagy reményekkel teli UST/Luna botrány volt, ami alapjaiban rengette meg a bizalmat a stabilérmékben, a befektetők elkezdtek megbízhatóbb opciók után kutatni.

Mik a stabilérmék?

Röviden: olyan kriptopénzek, amelyek árfolyama szorosan rögzítve van egy adott pénznem vagy eszköz mindenkori árfolyamához, elméletileg pontosan 1:1 arányban követve azt. A legtöbb esetben valamilyen FIAT pénzhez van rögzítve, nevezetesen az amerikai dollárhoz, de létezik például az arany árfolyamát követő kripto is.

Ebben a bejegyzésben elsősorban az USA dollárhoz rögzített stabilérmékről ejtünk pár szót. Az egyik legfontosabb tulajdonsága ezeknek a kriptóknak, hogy az érme kibocsájtójának garantálnia kell, hogy minden egyes kiállított érme mögött valóban ott van 1 USD a tartalékokban, elzárva, így biztosítva azt, hogy megvan a valós fedezet a kiállított érmék mögött, vagyis a tulajdonosok bármikor át tudják azt váltani FIAT pénzre.


A legnagyobbak, és a legjobbak

USDT, USDC, BUSD, UST, USDD, DAI – csak hogy pár népszerű nevet említsünk az USA dollár árfolyamához rögzített stabilérmék közül. Mik ezek, melyiket érdemes választanunk kereskedés vagy hosszú távú befektetés céljából? Nézzük az előnyöket és hátrányokat, illetve, hogy hol tudjuk ezeket használni:

USDT: Tether

A legnagyobb és legelterjedtebb USD rögzítés, szinte mindegyik váltón a legalapvetőbb páros az XYZ/USDT.

  • Előnye: mindenhol ez a standard, Binance Smart Chainen keresztül aprópénzért lehet mozgatni, sok online bolt is elfogadja fizetési eszközként.
  • Hátránya: a kínai gazdaságban jelentkező problémák kapcsán felmerült, hogy a Tether a dollár tartalékainak egy részét kínai kötvényekben tartja, és ez jelentős kockázatnak teszi ki a fedezeti garanciát. A mai napig nem 100%-osan áttetsző a Tether tartalékainak összetétele, így némi kockázati óvatosság azért nem árt.

USDC: Circle

Az új üdvöske. A Tetherrel kapcsolatban felmerült kockázatok után a Circle által kibocsájtott USD rögzítésű érme került a figyelem középpontjába, hiszen a nagy alapító nevek mellett a Coinbase jelentős támogatása a fejlesztések során bizalomra adott okot. Tartalékai kizárólag USD-ben és amerikai kötvényekben vannak.

  • Előnye: biztonságos és megbízható
  • Hátránya: még nem elég elterjedt, de egyre több váltó kezdi bevezetni

BUSD: Binance

A Binance saját kiadású, amerikai dollárhoz rögzített stabil érméje. Elsősorban a Binance-en kereskedhetünk vele, hajszálnyival hatékonyabban és olcsóbban, mintha USDT-ben tennénk, ettől függetlenül továbbra is a Tetherhez párosított kereskedés a legjellemzőbb.

  • Előnye: olcsóbb díjak a Binance-en, akár Futures-ben is.
  • Hátránya: kizárólag a Binance-en tudunk vele érdemben bármit is kezdeni

UST: Terra

Az algoritmuson alapuló Terra/Luna protokoll biztosította volna az USA dollárhoz kötött árfolyamot az elképzelések szerint. Továbbá, éves szinten 20% hozamot ígért minden tulajdonosnak, aki UST-t tartott.

Nemrégiben azonban világossá vált, hogy az egész modell nem működik nagy és hirtelen árfolyamingadozások idején. Az egész algoritmus, amely a stabil árfolyam-megtartásért volt felelős, nem tudott lépést tartani a zuhanó piaccal, ami tovább fokozta a már meglévő bajt. Az alapító (Do Kwon) bármennyire is próbálja feltámasztani/menteni a projektet, a mi meglátásunk szerint az egész elképzelés nem életképes hosszú távon.

USDD: TRON DAO

Na ez egy nagyon érdekes helyzet, ugyanis szintén egy algoritmikusan fenntartott rögzítésről van szó, ami az UST esetében már kiderült, hogy nem működik. Ugyanakkor a TRON alapítójának a projektjéről van szó, állítása szerint érti és tudja, hogy mik az algoritmikus rögzítés buktatói, és teljesen más megközelítésből oldják meg a fedezetet, mint a Terra/Luna… Mindenesetre kíváncsiak leszünk, mennyire jön össze a projekt.

Ami döbbenetes, hogy pusztán azáltal, hogy USDD-t tartunk (lekötés nélkül), éves 30% hozamot ígér a program… Az UST esetében ugyanez “csak” 20% volt, mégis bukta lett belőle. Justin SUN a Bitgetnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a TDR (Tron DAO Reserve) és a társuló decentralizált platformok biztosítani fogják a fedezetet a kibocsájtott érmékre.

DAI: MakerDAO

Ethereum alapú, decentralizált stabilérme, az utóbbi időben jelentősen veszített a jelentőségéből, tekintve hogy a Terra/Luna botrány után a legtöbb felhasználó a lehető legbiztonságosabb stabilérmék felé kezdett fordulni.


Hát én immár kit válasszak?

A kérdésre a válasz pusztán attól függ, hogy milyen célból szeretnénk egyáltalán USD-t bármilyen stabilérmére váltani. Kereskedéshez még mindig a legjobb, az USDT-t választani. Futures trading esetén kevés váltó kínál bármilyen más opciót…

Spot trading esetében már más a helyzet, hiszen a Binance és a Bitget is ajánl más opciókat.

Ha Spoton szeretnénk kereskedni, akkor jól jöhet áttérni az USDC alapú kereskedésre. Jelenleg a legkevésbé kockázatos formája az USD-hez rögzített stabilérméknek. A Bitget jelenleg szép kedvezményt ad, ha az USDC párost használjuk.

Amennyiben viszont van némi kockázati tőkénk, amit hosszú távon tudunk kamatoztatni, éves 30% hozamért, akkor érdemes lehet kipróbálni az USDD-t. Kalandvágyók előnyben. USDD-t a Bitgeten tudtok venni.

Leave a Comment