ADÓ

Crypto alapú passzív bevétel utáni adózás

Számos olyan ország van, ahol a cryptopénzekből származó kereskedelmi/bányászati haszon utáni adózás szabályozva van, Magyarország sajnos még nincs ezek közt. A szabályozás tulajdonképpen teljesen hiányzik, egész egyszerűen a cryptonak nincs besorolása, ami szerint meg tudnánk állapítani, hogy melyik adózási szabály vonatkozna rá. Annyi bizonyos, hogy nem tekinthető például értékpapírnak, kötvénynek, vagy más értékhordozónak, és természetéből fakadóan felügyeleti szerv sem tartozik hozzá.

Hogyan maradjunk akkor mégis legális keretek közt? A kérdés kissé megtévesztő, mert ha nincs meghatározva, hogy mi a legális adózási forma a cryptok után, akkor nehéz is bármit kezdeni vele.

Ettől függetlenül, az SZJA törvényt még szem előtt kell tartanunk, és jobb híján egyéb jövedelem kategóriába kell tenni a nyereséget, amely így személyi jövedelemadó (15%) és szociális hozzájárulási adó (15,5%) köteles lesz.

Az egy másik kérdés, hogy mikortól számít adókötelesnek mindez? A cryptok esetében akkor, ha például magyar forintra váltjuk, és saját számlára átvezetjük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha évekig a crypto pénztárcánkban tartjuk a cryptot, akkor egész addig, amíg ott tartjuk, nem kerül adóköteles kategóriába. Onnantól, hogy FIAT pénzre váltjuk és kiutaljuk magunknak az összeget, már érvényessé válik a fentiekben említett 15+15,5%.

Itt azért nem árt vásárlási naplót vezetni, hogy mikor mennyi értékben fektettünk be, hogy igazolni tudjuk, hogy mekkora nyereséget könyveltünk el valójában, és mekkora hasznot kell jövedelemként bevallani.

Egy pontos összefoglalót találtunk a Deloitte honlapján, ezt ajánljuk olvasni mindenkinek, aki szeretne bővebb információt a magyar adózásról crypto fronton.

Ezen kívül egy egész részletes leírást ad a Portfolio.hu, ezen a linken érhető el.